7 Ιουλίου 2024

    Ο Μαγικός Κόσμος της Γλώσσας του Σώματος: Πώς να γίνουμε αρεστοί”

    Οι πρώτες εντυπώσεις που αποκτάμε σε άλλα άτομα, καθώς επίσης και αυτές που αποκτούν σε εμάς, φαίνεται ότι σχετίζονται με την γλώσσα του σώματος, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις μας και αντανακλά τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Η έρευνα στη μη λεκτική επικοινωνία έχει αποκαλύψει ορισμένα από τα στοιχεία που προκαλούν έλξη, ειδικά στις αρχικές συναντήσεις μας με άγνωστα άτομα.

    Εμείς είμαστε πιο ελκυστικοί εάν…

    1. Κοιτάζουμε τον άλλον στα μάτια: Η οπτική επαφή δείχνει αμεσότητα και υποδεικνύει ότι έχουμε εστιασμένη την προσοχή μας στο άτομο που γνωρίζουμε για πρώτη φορά.

    2. Κλίνουμε σωματικά προς το άλλο άτομο με φυσιολογική απόσταση: Η σωματική εγγύτητα δείχνει κοινή βούληση για επαφή, αλλά πάντα με μέτρο.

    3. Χαμογελάμε: Το χαμόγελο αποπνέει ζωντάνια και κινητικότητα στο πρόσωπό μας και το σώμα μας, αντί για “ακαμψία” ή πλήξη.

    4. Ο τόνος της φωνής μας είναι ζεστός: Ένας ζεστός τόνος φωνής δείχνει ενδιαφέρον και συναισθηματική σύνδεση με το άτομο που μιλάμε.

    Επιπλέον…

    Ένα ελαφρύ άγγιγμα στο χέρι ή μια θερμή χειραψία μπορεί να προκαλέσει μια ευχάριστη πρώτη εντύπωση και να δημιουργήσει αίσθημα οικειότητας, δείχνοντας την ύπαρξη μιας συνδεσιμότητας.

    Τι είναι καλό να αποφεύγετε…

    Να παραποιείτε την ομιλία σας ή να παρεξηγείτε το μήνυμα σας με την τόνωσή της. Τα ακραία αποτελέσματα και η υπερβολή δεν μας κάνουν αρεστούς. Για παράδειγμα, να αποφεύγουμε είτε την τελεία αποφυγή της επαφής με τα μάτια είτε την υπερβολική συγκέντρωση στα μάτια του άλλου ατόμου, καθώς και να μην εισβάλλουμε πολύ στον προσωπικό χώρο του άλλου. Πρέπει επίσης να αποφεύγουμε να είμαστε υπερβολικά εκφραστικοί και συναισθηματικοί, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις.

    Μια πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει τα παραπάνω…

    Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “Journal of Nonverbal Behavior” αποκαλύπτει ότι οι ένδειξη αμεσότητας παίζουν σημαντικό ρόλο όταν γνωρίζουμε άγνωστα άτομα, ακόμη και online, όπως σε μια διαδικτυακή συνέντευξη για δουλειά. Σε αυτήν τη μελέτη, φοιτητές συναντήθηκαν για πρώτη φορά μέσω ενός διαδικτυακού πυρήνα. Πριν τη συνάντηση, λάβανε πληροφορίες για τον άγνωστο συνομιλητή τους, όπως την καταγωγή του, τα ενδιαφέροντά του κλπ. Οι φοιτητές βαθμολόγησαν την συμπάθεια προς το άγνωστο άτομο, λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες πληροφορίες και μετά τη συνάντηση. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι άνθρωποι με περισσότερες μη λεκτικές εκφράσεις αμεσότητας λάμβαναν υψηλότερες βαθμολογίες σε σύγκριση με όσους απουσίαζαν από αυτές τις εκφράσεις στην επικοινωνία τους. Επιπλέον, η αμεσότητα φάνηκε να βοηθά στην υπέρβαση ορισμένων προκαταλήψεων που θα μπορούσαν να υπάρξουν αρχικά. Καταλήγοντας, η γλώσσα του σώματος φαίνεται να έχει τη δύναμη να “σπάσει” σύνορα και παγιωμένες πεποιθήσεις και είναι ένας παράγοντας που ωφελεί να λαμβάνεται υπόψιν στις κοινωνικές μας επαφές, καθώς μπορεί να μας πλησιάζει ή να μας απομακρύνει αυτόματα.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα