4 Ιουλίου 2024

    Ο μυστικός κώδικας για την υγεία του εντέρου: Ο γαστρεντερολόγος που αποκαλύπτει τις 4 βιταμίνες που χρειάζεται το πεπτικό σύστημα”

    Δεν είναι τυχαίος ο τίτλος που αποδίδεται στο έντερο ως τον δεύτερο εγκέφαλο. Ο λόγος είναι ότι το έντερο είναι στενά συνδεδεμένο με τον εγκέφαλο μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου. Επίσης, το πεπτικό σύστημα μπορεί να αποτυπώνει το άγχος και το στρες. Το μικροβίωμα επίσης παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς οι διάφορες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η υγεία του μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι ευφανταστό ότι η υγεία του πεπτικού έχει σημαντική συνάφεια με την συνολική μας υγεία. Για να επιτευχθεί η σωστή λειτουργία της πέψης, είναι απαραίτητη η πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και βιταμινών από φυσικές πηγές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Ο γαστρεντερολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Ιατρικό Κέντρο NYU Langone, δρ Ira Breite, επισημαίνει τις σημαντικότερες:

    Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Για ενέργεια
    Ψάρια, πουλερικά, κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσιες πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β. Επίσης, τα φυλλώδη λαχανικά και τα φασόλια συμβάλλουν στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και παίζουν σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες του μεταβολισμού. Ειδικά για το πεπτικό σύστημα, απαιτούνται οι εξής βιταμίνες:

    Βιταμίνη C: Για καλή απορρόφηση του σιδήρου
    Παρόλο που η βιταμίνη C είναι γνωστή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι επίσης σημαντική για την πέψη, καθώς βοηθά το σώμα να απορροφήσει τον σίδηρο από τα τρόφιμα. Ειδικά όταν πρόκειται για φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως τα όσπρια, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη. Είναι καλύτερο να λάβετε τη βιταμίνη από φυσικές πηγές, όπως εσπεριδοειδή, μούρα, ντομάτες, πιπεριές, μπρόκολο και εμπλουτισμένα δημητριακά.

    Βιταμίνη D: Για την απορρόφηση του ασβεστίου
    Η βιταμίνη D, ή αλλιώς “η βιταμίνη του ήλιου”, έχει καίριο ρόλο στη λειτουργία των νεύρων, των μυών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, είναι σημαντική για την απορρόφηση του ασβεστίου και την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Μπορείτε να λάβετε βιταμίνη D με τρεις τρόπους: από τον ήλιο, από τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D όπως οι ψάρια λάτρεις όπως ο σολωμός και ο σαρδέλος, και μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

    Βιταμίνη Α: Για πρόληψη
    Παρόλο που η βιταμίνη Α δεν σχετίζεται άμεσα με την πέψη, η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ορισμένα γαστρεντερικά προβλήματα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο World Journal of Gastroenterology δείχνει ότι η έλλειψη βιταμίνης Α είναι συχνή σε ανθρώπους με νόσο του Crohn και κοιλιοκάκη. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α περιλαμβάνουν πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, όπως γλυκοπατάτες, καρότα, λάχανα, συκώτι και γάλα.

    Εν κατακλείδι, οι παραπάνω βιταμίνες αποτελούν τον κώδικα για την υγεία του εντέρου. Η σωστή πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών και βιταμινών μέσω της φυσικής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος και συνολικά στην υγεία μας. Ακολουθήστε τις συμβουλές του δρ Ira Breite και απολαύστε μια δυνατή και υγιή πέψη!”
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα