7 Ιουλίου 2024

    Ο νέος αρχηγός, η ήδη παρούσα πανδημία και η επίδρασή της στην κοινωνία μας

    Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, αποκαλύπτει την ύπαρξη μιας “κρυφής” πανδημίας που εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα. Αυτή η νέα πανδημία δεν είναι άλλη από τη δημογραφική αλλαγή και την ανησυχητική γήρανση του ελληνικού πληθυσμού. Το πρόβλημα αυτό επιβάλλει την ανάγκη για πρόληψη και αλλαγή στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τους ασθενείς. Ο Μαγιορκίνης, γνωστός για το έργο του κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, επικεντρώνεται στο πρώτο του βιβλίο, το “Χρονικό των Ιών”, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Μέσα σε περίπου 100 σελίδες, περιγράφει με γλαφυρό τρόπο και επιστημονική ακρίβεια, αποκωδικοποιώντας τους ιούς και εξηγώντας τον ρόλο τους στη ζωή μας.

    Οι ιοί, όπως τους περιγράφει ο Μαγιορκίνης, είναι θεματικά, παράπλευρες οντότητες που κυνηγούν την αιωνιότητα. Δεν είναι ζωντανοί ούτε νεκροί, αλλά αποτελούν τη δύναμη της ζωής. Με αυτό το βιβλίο, ο Μαγιορκίνης απαντά σε μια απορία που μας απασχολεί όλους: τι είναι αυτό που ζούμε; Επίσης, θέλει να κατανοήσουμε ότι οι επιστήμονες που λαμβάνουν αποφάσεις για περιοριστικά μέτρα το κάνουν για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Ο Μαγιορκίνης τονίζει ότι πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι παρεμβάσεις ήταν ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι θεωρίες συνωμοσίας.

    Όσον αφορά τον κορωνοϊό, ο Μαγιορκίνης τονίζει ότι εξακολουθεί να είναι παρόν και η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια έξαρση και μια κατάσταση στα νοσοκομεία που γίνεται όλο και πιο δυσκολότερη με την πάροδο του χρόνου. Τα νοσοκομεία μας υποδέχονται περισσότερους από 50 διασωληνωμένους ασθενείς, ένα νούμερο που πριν τον κορωνοϊό θα ήταν θλιβερό ακόμα και κατά τη διάρκεια της γρίπης. Η γρίπη των πτηνών, όπως επισημαίνει ο Μαγιορκίνης, αποτελεί μια άλλη πανδημία που προκαλεί σοβαρές πνευμονίες και έχει υψηλή θνητότητα. Εάν αυτή η γρίπη προκαλούσε πανδημία, τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ πιο καταστροφικά από ό, τι η Covid-19.

    Το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα απασχολεί εκτός από τον Μαγιορκίνη και τους πολιτικούς. Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο συνέδριο “Δημογραφικό 2023 – Ώρα για δράση”, επισήμανε την αυξημένη γήρανση του ελληνικού πληθυσμού και τη μείωση του πληθυσμού ηλικίας 20-40 ετών λόγω της πτώσης των γεννήσεων. Οι εμπειρογνώμονες επισήμαναν την ανάγκη για αναμνηστικές δόσεις των νέων εμβολίων για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, επίσης παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου του Μαγιορκίνη και τον χαρακτήρισε ως έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη Δημόσια Υγεία.

    Η πανδημία του κορωνοϊού μάς δίδαξε πολλά. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης συνεχίζει να μας ενημερώνει για την κατάσταση και να μας επιστήσει την προσοχή σε επερχόμενες πανδημίες και επιδημίες. Ο ρόλος των επιστημόνων είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Μέσα από το έργο του, ο Μαγιορκίνης μας φέρνει πιο κοντά στην κατανόηση της ιολογίας και των ιών. Ας μάθουμε να ακούμε και να δίνουμε τη σωστή προσοχή σε αυτούς τους επιστήμονες που εργάζονται για τη δημόσια υγεία και την προστασία του λαού μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα