9 Ιουλίου 2024

    Ο νέος τίτλος τουυ: Αποκατάσταση της υγείας: Το ΕΣΥ αποκτά απλές κλίνες και ΜΕΘ από το ΝΙΜΤΣ για τους επόμενους τρεις μήνες

    Το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) έχει αποφασίσει να παραχωρήσει 50 κλίνες, περιλαμβανομένων απλών κλινών και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) για τουλάχιστον τρεις μήνες, με σκοπό την αντιμετώπιση της πίεσης που ασκείται στα δημόσια νοσοκομεία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι υπουργοί της Εθνικής Οικονομίας, της Οικονομικής Άμυνας και της Υγείας έχουν υπογράψει μια Κοινή Απόφαση για το θέμα αυτό.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις της Κοινής Απόφασης, το ΝΙΜΤΣ έχει ενσωματωθεί στο γενικό σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ, και το προσωπικό του θα αμείβεται για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα εφημεριών με έναν τρόπο που θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας. Η παραχώρηση των 50 κλινών ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και τις 31 Μαρτίου 2024. Αυτή η πρακτική ακολουθείται εδώ και κάποιο διάστημα για την ομαλή λειτουργία μικρότερων νοσοκομείων, ενώ ταυτόχρονα αποσυμφορούνται τα μεγάλα νοσοκομεία.

    Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι κλίνες και οι θαλάμους μπορούν να μετατραπούν, ανάλογα με τις ανάγκες, σε κλίνες Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) ή Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η διαδικασία μεταφοράς ασθενών που δεν έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό τηρείται σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας ή από τον αρμόδιο εξουσιοδοτημένο από αυτόν, παρέχοντας τα αναγκαία συνοδευτικά έγγραφα για τη μεταφορά. Η 1η Υγειονομική Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει το απαιτούμενο προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, καθώς και ιατροφαρμακευτικού υλικού, στο ΝΙΜΤΣ, όπου απαιτείται, με γνώμονα τις υπάρχουσες διατάξεις και τα αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας του προσωπικού.

    Σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, το προσωπικό που απασχολείται στις δομές της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας μπορεί να μετακινείται για τις ανάγκες λειτουργίας του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Όσον αφορά την αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού του ΝΙΜΤΣ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ, εφαρμόζονται οι ίδιες διατάξεις που ισχύουν για τις εφημερίες των νοσοκομείων του ΕΣΥ, όπως προβλέπονται στο κείμενο της υπ` αριθμ. Β5821 κοινής απόφασης των Υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας. Όσον αφορά το προσωπικό του ΝΙΜΤΣ εκτός του ιατρικού, ισχύουν οι διατάξεις τουυ 20, παράγραφοι Α.1, Α.2 και Α.3 του ν. 4354/2015 (Α 176) για την αποζημίωση για υπερωριακή εργασία, χωρίς να εφαρμόζονται όμως τα ανώτατα όρια απασχόλησης που προβλέπονται σε αυτές τις διατάξεις.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα