7 Ιουλίου 2024

    Ο Νοέμβριος στην Ελλάδα: Ένας από τους θερμότερους μήνες των τελευταίων χρόνων

    Ο Νοέμβριος του 2023 καταγράφηκε ως ένας από τους θερμότερους μήνες των τελευταίων 15 χρόνων σε περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών ήταν ανώτερη από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019 σε σχεδόν όλη τη χώρα.

    Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλία, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη, καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να είναι περίπου 2,5 °C υψηλότερες από τα συνηθισμένα επίπεδα για την εποχή. Αυτός ο Νοέμβριος αποτελεί τον πιο θερμό μήνα των τελευταίων 15 ετών για τις περιοχές αυτές, ενώ για τη Στερεά Ελλάδα ήταν ο δεύτερος πιο θερμός.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το πανευρωπαϊκό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας που καταγράφηκε στον μετεωρολογικό σταθμό του meteo.gr/ΕΑΑ στο Σίσι Λασιθίου της Κρήτης. Συγκεκριμένα, στις 4 Νοεμβρίου, η θερμοκρασία έφτασε τους 35,1 °C, θεωρώνταςτον τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί ποτέ για τον μήνα Νοέμβριο.

    Αναλύοντας τις μέγιστες θερμοκρασίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, παρατηρείται ότι η Αθήνα είχε μια μέση τιμή απόκλισης των μέγιστων θερμοκρασιών κοντά στους +2,2 °C, με 27 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από το κανονικό για αυτή την εποχή. Στη Θεσσαλονίκη, οι μέγιστες θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες από τον μέσο όρο της δεκαετίας του 2010 κατά 1,3 °C. Επίσης, διάφορα νησιά όπως η Πάρος, η Τήνος και ο Άγιος Νικόλαος της Κρήτης, κατέγραψαν περισσότερες ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας σε σχέση με τα συνηθισμένα, με τη Λήμνο να έχει τη μεγαλύτερη απόκλιση (+3,7 °C).

    Συνολικά, ο Νοέμβριος του 2023 είναι μια μήνας που ξεχωρίζει για το ασυνήθιστα ζεστό κλίμα του σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Οι υψηλές θερμοκρασίες ξεπερνούν τα συνηθισμένα επίπεδα και μας υπενθυμίζουν την αλλαγή του κλίματος και την ανάγκη για προσοχή και προστασία του περιβάλλοντος.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα