30 Ιουνίου 2024

    Ο πατέρας ως σημαντική ακτίνα στην συναισθηματική ανάπτυξη των κοριτσιών

    Στην σύγχρονη κοινωνία, όπου ο αριθμός των μονογονεϊκών μητέρων αυξάνει καθημερινά, υπάρχει μια τάση να πιστεύουμε πως μια γυναίκα μπορεί να ανατρέψει μόνη της τα παιδιά της, ιδίως τις κόρες της. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν ότι ο πατέρας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην συναισθηματική ανάπτυξη της κόρης του. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Επιθεώρηση Οικογενειακής Ψυχολογίας”, τα κορίτσια που έχουν μια καλή σχέση με τον πατέρα τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη, και αντιμετωπίζουν καλύτερα το καθημερινό άγχος. Επιπλέον, τα κορίτσια αυτά είναι πιο άνετα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και αυτή η ικανότητα τους επιτρέπει να αναπτύξουν θετικές προσωπικές σχέσεις στο μέλλον. Προσωπικές αξίες, αυτοεκτίμηση, σχέσεις, σεξουαλικότητα και ένα αίσθημα ελέγχου στη ζωή τους είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που διαμορφώνονται στα κορίτσια χάρη στην πατρική συμβολή. Αυτή η αίσθηση ελέγχου βοηθά τα κορίτσια να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση που θα τα οδηγήσει στην επιτυχία.

    Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Rutgers των Ηνωμένων Πολιτειών, τα κορίτσια που ο πατέρας τους είναι παρόν από την αρχή έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν καλύτερη οικονομική κατάσταση και φυσική υγεία σε σχέση με εκείνα που μεγαλώνουν χωρίς την πατρική παρουσία. Όσο πιο νωρίς αρχίζει ο πατέρας να συμμετέχει ενεργά στη φροντίδα της κόρης του, τόσο πιο ενισχύεται ο συναισθηματικός δεσμός μεταξύ τους, προάγοντας έτσι όλα αυτά τα οφέλη. Έτσι, είναι πολύ σημαντική η συνειδητοποίηση ότι ο πατέρας θα πρέπει να εμπλακεί ενεργά στην ανατροφή της κόρης του από την αρχή.

    Τώρα, αν αναρωτιέστε πώς μπορείτε να συνεισφέρετε, διαβάστε μερικές ιδέες που προτείνουν οι συντάκτες της μελέτης. Αυτές οι ιδέες σίγουρα θα συμφωνήσουν με τη μητέρα της κόρης σας. Μπορείτε να αλλάζετε πάνες, να θηλάζετε το μωρό, να το βάζετε για ύπνο και να το κάνετε μπάνιο. Τονίζοντας την σημασία του ρόλου του πατέρα, δεν υποτιμάμε τον ρόλο της μητέρας στη ζωή της κόρης. Οι μητέρες μπορούν, μεταξύ άλλων, να παρέχουν εκτίμηση και συμβουλές για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα. Μπορούν να καθοδηγήσουν τις κόρες τους σε διάφορα ορόσημα της ζωής τους, όπως η εφηβεία, η πρώτη έμμηνος ρύση και το ενδιαφέρον για τους άνδρες. Ο δρόμος προς μια ισορροπημένη ανάπτυξη της κόρης είναι μια συνεργατική προσπάθεια τόσο από τον πατέρα όσο και από τη μητέρα.

    Για περισσότερα άρθρα, επισκεφτείτε το capital.gr.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα