30 Ιουνίου 2024

    Ο πρόεδρος της COP28 αμφισβητεί την επιστήμη για τα ορυκτά καύσιμα – Σάλος προκαλούν οι δηλώσεις του”

    Ο πρόεδρος της COP28, Sultan Al Jaber, προκάλεσε αντιδράσεις και σάλο με τις πρόσφατες δηλώσεις του που αμφίσβητησαν την επιστημονική βάση της μείωσης των ορυκτών καυσίμων για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σε μια απαράδεκτη κίνηση, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία επιστήμη που να υποστηρίζει την ανάγκη για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα και αμφισβητήθηκαν από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

    Ο Al Jaber, που είναι επίσης Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι, προέβη σε ακόμα πιο ανησυχητικές δηλώσεις, αναφέροντας ότι η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων δεν θα επέτρεπε τη βιώσιμη ανάπτυξη, πιστεύοντας ότι θα οδηγούσε σε επιστροφή στην προϊστορική εποχή. Αυτές οι ανησυχητικές δηλώσεις αποδεικνύουν την έλλειψη κατανόησης και ενημέρωσης από πλευράς του προέδρου της COP28.

    Οι επιστήμονες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι δηλώσεις του Al Jaber στην προσπάθεια περιορισμού της κλιματικής αλλαγής. Περισσότερες από 100 χώρες έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, ενώ μεγάλες παραγωγοί χώρες, όπως οι ΗΠΑ, επίσης τάσσονται υπέρ αυτής της προσέγγισης. Η αντίδραση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ωστόσο, είναι ανησυχητική, καθώς προκύπτει ότι επιδιώκουν την προώθηση συμφωνιών για την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    Ο διορισμός του Al Jaber ως προέδρου της COP28 ήταν αμφιλεγόμενος, καθώς προκειμένου για έναν επικεφαλής που έχει στενούς δεσμούς με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Είναι επικεφαλής μιας εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά αυτό δεν αμβλύνει την ανησυχία για την αντικειμενικότητά του. Είναι προφανές ότι οι δηλώσεις του δεν αντανακλούν την ανάγκη για γρήγορες και αποφασιστικές ενέργειες για τη μείωση των εκπομπών ορυκτών καυσίμων και των κλιματικών επιπτώσεων.

    Η COP28 πρέπει να δράσει αποφασιστικά και να θέσει ως προτεραιότητα την απόλυτη ελιγμητική μείωση και κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Μόνο με βαθιές και ταχείες περικοπές μπορούμε να επιτύχουμε τη μηδενική εκπομπή ορυκτών καυσίμων και να περιορίσουμε τις ολοένα επιδεινούμενες κλιματικές αλλαγές. Οι επιστήμονες, η κοινότητα και η φύση θα μας κρίνουν ανάλογα με τις επιλογές που θα καταλήξουμε στη COP28. Πρέπει να επιδείξουμε αποφασιστικότητα και δράση για το καλό του πλανήτη και των μελλοντικών γενεών.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα