6 Ιουλίου 2024

    Ο ρόλος της έγκαιρης θεραπείας στο εγκεφαλικό επεισόδιο

    Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μία σοβαρή πάθηση που αναπτύσσεται όταν η ροή του αίματος διακόπτεται προς ένα τμήμα του εγκεφάλου. Οι πολύτιμες πρώτες 6 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων αποτελούν το ιδανικό παράθυρο για τη θεραπεία, με σημαντικές πιθανότητες επιβίωσης και αποφυγής της μόνιμης αναπηρίας. Ωστόσο, μία νέα μεγάλη διεθνής μελέτη έκανε την ανακάλυψη ότι ακόμη και οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται εντός 12 ωρών μπορούν να επωφεληθούν από τη θεραπεία, ανοίγοντας νέους δρόμους ελπίδας για τη θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου.

    Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Εγκεφαλικών στο Τορόντο του Καναδά και δημοσιεύθηκαν στο γνωστό ιατρικό περιοδικό “The Lancet”. Οι συγγραφείς αυτής της μελέτης, που διεξήχθη σε Ευρώπη και Καναδά, είναι αναγνωρισμένοι ειδικοί στη θεραπεία των εγκεφαλικών επεισοδίων, μεταξύ των οποίων και ο Αν. Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Παπαναγιώτου. Η μελέτη αυτή αναδεικνύει τη σημασία της άμεσης θεραπείας στην οξεία φάση του εγκεφαλικού επεισοδίου και παρουσιάζει μία ελπιδοφόρα προοπτική για τους ασθενείς που φθάνουν αργά στο νοσοκομείο και μέχρι σήμερα δεν ήταν επιλέξιμοι για αυτή τη θεραπεία.

    “Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα αυτής της μελέτης φέρνουν νέες ελπίδες, ιδιαίτερα για τους ασθενείς που χάνουν το παράθυρο των πρώτων 6 ωρών και φθάνουν στο νοσοκομείο αργότερα”, δηλώνει ο καθηγητής Παπαναγιώτου, που εργάζεται στο Κέντρο Επεμβατικής Θεραπείας Εγκεφαλικών Επεισοδίων των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Αρεταίειο/Αιγινήτειο/Αλεξάνδρα. Αυτή η θεραπεία, γνωστή ως θρομβεκτομή, απαιτεί τη μηχανική αφαίρεση ενός θρόμβου αίματος από τον εγκέφαλο. Η έρευνα αυτή αναδεικνύει τη σημασία της θρομβεκτομής και την αναγκαιότητα για την προώθησή της σε νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν σημαντικό αριθμό περιστατικών εγκεφαλικού επεισοδίου.

    Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που επηρεάζονται από αυτή την έρευνα, καθώς πρέπει να ενσωματώσει και να οργανώσει αυτή τη θεραπεία σε νοσοκομεία με υψηλό αριθμό περιστατικών εγκεφαλικού επεισοδίου. Ως αποτέλεσμα, ο καθηγητής Παπαναγιώτου επισημαίνει την ανάγκη για συντονισμό μεταξύ των επεμβατικών ιατρών και την υιοθέτηση ευέλικτων μοντέλων που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά σε άλλες χώρες. Αυτό εξασφαλίζει ότι η θεραπεία θα παρέχεται σε όλους τους ασθενείς που την χρειάζονται. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θρομβεκτομή είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί εξειδικευμένους ιατρούς στην επεμβατική νευροακτινολογία και ακτινολογία. Η Ελλάδα διαθέτει μικρό αριθμό αυτών των εξειδικευμένων επαγγελματιών, με τα νοσοκομεία όπως το Αρεταίειο, το Γεννηματάς, ο Ευαγγελισμός, το 251 στρατιωτικό νοσοκομείο και ορισμένα νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο να ανήκουν στους περιορισμένους φορείς παροχής της θεραπείας αυτής. Ο καθηγητής Παπαναγιώτου υπογραμμίζει την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών αυτών και την υιοθέτηση αποδοτικών μοντέλων, ώστε να διασφαλιστεί η παροχή της σωτήριας αυτής θεραπείας σε όλους τους ασθενείς που την έχουν ανάγκη.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα