7 Ιουλίου 2024

    Ο ρόλος των ceramides στην περιποίηση της επιδερμίδας κατά τον χειμώνα

    Είναι γεγονός. Καθημερινά παρουσιάζονται νέοι όροι στον χώρο της ομορφιάς που προσελκύουν το ενδιαφέρον μας, ενώ νέα καινούργια θαυματουργά συστατικά εμφανίζονται συχνά στα ράφια των καταστημάτων. Ένα από αυτά τα συστατικά που έχει αποσπάσει την προσοχή μας είναι τα ceramides, τα οποία αποτελούν σημαντικό στοιχείο για τη φροντίδα της επιδερμίδας. Ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είναι απαραίτητο να προσθέσουμε προϊόντα που περιέχουν ceramides στη ρουτίνα περιποίησής μας, διότι οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο κρύος αέρας μπορούν να αφυδατώσουν γρήγορα το δέρμα και να το καταστήσουν ξηρό και ταλαιπωρημένο.

    Τι είναι όμως τα ceramides και γιατί είναι απαραίτητα, ειδικά τον χειμώνα; Σύμφωνα με τον καθηγητή Δερματολογίας και επικεφαλής του Sheffield Dermatology Research του Ηνωμένου Βασιλείου, Michael J. Cork, τα ceramides είναι θρεπτικά λιπαρά συστατικά που διατηρούν το δέρμα ενυδατωμένο και προστατεύουν την ακεραιότητα του φυσικού δερματικού φραγμού. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου και την έκθεση σε περιβαλλοντικούς ερεθιστικούς παράγοντες, τα επίπεδα των ceramides μειώνονται. Έτσι, η χρήση προϊόντων περιποίησης που περιέχουν ceramides μπορεί να βοηθήσει στην αναδόμηση και ενδυνάμωση αυτού του επιδερμικού φραγμού, κάτι παρόμοιο με το να προσθέτουμε περισσότερο τσιμέντο σε έναν τοίχο από τούβλα, προκειμένου να τον καταστήσουμε πιο γερό και σταθερό.

    Συνολικά, τα ceramides είναι λιπαρά που υπάρχουν φυσικά στον φράγμο της επιδερμίδας και λειτουργούν σαν κόλλα που διατηρεί τα κύτταρα του επιδερμικού φράγματος συνδεδεμένα, προστατεύοντας έτσι την επιδερμίδα από διάφορες επιθέσεις του περιβάλλοντος και περιορίζοντας την εμφάνιση δερματολογικών προβλημάτων που σχετίζονται με περιβαλλοντικούς παράγοντες. Όταν ο επιδερμικός φραγμός λειτουργεί σωστά, διατηρεί την υγρασία στο εσωτερικό της επιδερμίδας και προστατεύει την επιδερμίδα από εξωτερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες.

    Αναφέρουμε παρακάτω τρεις κρέμες που περιέχουν ceramides και τις αγαπάμε:

    1. Nutri–Vitality Cream, Embryolisse: Αυτή η κρέμα περιέχει πλούσια ποσότητα ceramides που βοηθούν στην αναδόμηση του επιδερμικού φράγματος και στην ενίσχυση της επιδερμίδας.

    2. Facial Moisturising Lotion, CeraVe: Αυτή η κρέμα χαρίζει έντονη ενυδάτωση ενώ παράλληλα ενισχύει το φυσικό φραγμό της επιδερμίδας με την παρουσία των ceramides.

    3. Moisturizing 24h Hydrating Cream, Freyderm: Αυτή η κρέμα περιέχει πλούσια ποσότητα ceramides που αναδομούν και προστατεύουν την επιδερμίδα, παρέχοντας την απαραίτητη ενυδάτωση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

    Η προσθήκη προϊόντων με ceramides στην χειμερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μας μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη, προστατεύοντάς την από τις αρνητικές επιπτώσεις των χειμερινών συνθηκών. Με τη σωστή φροντίδα, μπορούμε να διατηρήσουμε την επιδερμίδα μας υγιή, ενυδατωμένη και προστατευμένη καθ’ όλο τον χειμώνα.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα