2 Ιουλίου 2024

    Ο σημαντικός έλεγχος της εγκυμοσύνης: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ενδοκρινολογική πλευρά της κύησης

    Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες πρέπει να υποβληθούν σε ενδοκρινολογικούς ελέγχους για να διασφαλίσουν ότι το σώμα τους λειτουργεί σωστά. Αυτοί οι έλεγχοι περιλαμβάνουν την αξιολόγηση της θυρεοειδικής λειτουργίας, τον έλεγχο της γλυκόζης και των συγκεντρώσεων ασβεστίου και βιταμίνης D. Εάν διαγνωστεί διαβήτης, υπάρχουν συγκεκριμένες αντιμετωπίσεις που πρέπει να ακολουθηθούν.

    Ο πρώτος έλεγχος που πρέπει να γίνεται είναι η μέτρηση της TSH, η οποία αξιολογεί τη λειτουργία της θυρεοειδής αδένας. Στην περίπτωση της εγκυμοσύνης, οι επιθυμητές τιμές είναι κάτω από 2,5 μIU/ml. Αν οι τιμές είναι υψηλότερες, συνήθως απαιτείται θεραπεία με θυροξίνη.

    Επίσης, κατά την αρχική επίσκεψη της εγκύου πρέπει να γίνει έλεγχος της γλυκόζης νηστείας και της HbA1C. Αν η γλυκόζη είναι μεγαλύτερη από 126 mg/dl, τότε υπάρχει η πιθανότητα προϋπάρχει διαβήτης. Αν είναι μεγαλύτερη από 92 mg/dl, αλλά μικρότερη από 126 mg/dl, τότε διαγιγνώσκεται διαβήτης κύησης. Αν είναι μικρότερη από 92 mg/dl, τότε προτείνεται η δοκιμασία φόρτισης.

    Σε περίπτωση διάγνωσης διαβήτη κύησης, συνιστάται η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων. Το σύνολο των θερμίδων πρέπει να προέρχεται κατά 35-45% από υδατάνθρακες, 20-25% από πρωτεΐνες και 30-40% από λίπη. Επίσης, συνιστάται η άσκηση, όπως το περπάτημα μετά από κάθε γεύμα, για να βοηθηθεί η γλυκαιμική ρύθμιση.

    Στην περίπτωση που η γλυκαιμική ρύθμιση δεν επιτυγχάνεται με τη διατροφή και την άσκηση, μπορεί να απαιτηθεί ινσουλινοθεραπεία. Τέλος, πρέπει να πραγματοποιείται έλεγχος των συγκεντρώσεων ασβεστίου και βιταμίνης D. Η επιθυμητή τιμή της βιταμίνης D είναι άνω των 30 ng/ml, η οποία μπορεί να προέρχεται από την ηλιακή ακτινοβολία και την πρόσληψη ορισμένων τροφίμων.

    Συνολικά, ο έλεγχος της ενδοκρινολογικής λειτουργίας κατά την εγκυμοσύνη είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της μητέρας και του παιδιού. Είναι σημαντικό να ακολουθούνται οι συστάσεις των ειδικών και να γίνονται τα κατάλληλα μέτρα προληπτικής περίθαλψης.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα