9 Ιουλίου 2024

    Ο σχίνος: Ένα φυτό που ακραίες συνθήκες δεν το εμποδίζουν”

    Ο σχίνος είναι ένα φυτό που μπορεί να τα πάει εξαιρετικά σε όλα τα εδάφη, ακόμα και σε ακραίες συνθήκες. Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, εγώ και η παρέα μου σκεφτόμαστε να επισκεφτούμε ξανά την Κίμωλο, μετά από μια δεκαετία απουσίας. Όμως, κάθε φορά κάτι μας εμποδίζει να το κάνουμε. Πιθανόν, αποφεύγουμε το ταξίδι για να διατηρήσουμε αναλλοίωτες τις όμορφες αναμνήσεις που έχουμε από το παρελθόν. Έτσι, αντί να επισκεφτώ την Κίμωλο, αποφάσισα να δημιουργήσω ένα πιάτο με τα πιο αρωματικά παξιμάδια που φτιάχνουν οι ντόπιοι, χρησιμοποιώντας τον σχινόκοκκο. Τα παξιμάδια αυτά έχουν ένα υπέροχο άρωμα που θυμίζει τη μαστίχα, καθώς το μαστιχόδεντρο είναι μια ποικιλία του σχίνου.

    Ο σχίνος είναι ένα φυτό που μπορεί να φυτρώσει σε κάθε είδους έδαφος. Αγαπά την ηλιόλουστη θέση και είναι ιδανικό για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Δεν υποφέρει από τη ζέστη και την ξηρασία, αλλά χρειάζεται ποτίσματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ειδικά τα πρώτα δύο χρόνια μετά τη φύτευσή του. Αντέχει σε ακραίες καιρικές συνθήκες, αλλά δεν αντέχει τον παγετό και τις θερμοκρασίες κάτω από -7°C.

    Ο σχίνος δεν χρειάζεται κλάδεμα και δεν προσβάλλεται εύκολα από εχθρούς και ασθένειες. Είναι ένα φυτό που παραμένει πανέμορφο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με το πυκνό, σκουροπράσινο και δερματώδες φύλλωμά του. Μπορεί να φτάσει σε ύψος έως και τέσσερα μέτρα, αλλά συνήθως παραμένει σε κατάλληλες διαστάσεις για μικρούς κήπους. Είναι ιδανικό να φυτευτεί πλάι-πλάι με άλλα δεντράκια του είδους για να απολαμβάνετε τη θέα των άλικων καρπών του για αρκετές εβδομάδες πριν ωριμάσουν.

    Γενικά, ο σχίνος είναι ένα φυτό που ανθεί και αναπνέει στις ελληνικές εδαφικές συνθήκες. Έχει μια ευωδιαστή μυρωδιά που θα σας ενθουσιάσει και θα σας μεταφέρει στο πνεύμα των νησιών του Αρχιπελάγους. Έτσι, αν δεν έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε την Κίμωλο ή τη Χίο, μπορείτε να φυτέψετε σχίνο στον κήπο σας και να απολαμβάνετε τις ομορφιές και τα αρώματα τους όλο τον χρόνο.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα