9 Ιουλίου 2024

    Ο τίτλος μου: “Εμβόλιο HPV: Ανανέωση της αποζημίωσης για τα αγόρια και προκλήσεις για το μέλλον του εμβολιασμού στην Ελλάδα”

    Στον επικείμενο εμβολιασμό κατά του HPV (ιού ανθρώπινου θηλωματογόνου) για τα αγόρια, ένα σημαντικό αποτέλεσμα ανακοινώθηκε αυτή τη φορά. Στην ημερίδα με τίτλο “Εμβολιασμός και Δημόσια Υγεία: Προκλήσεις και Προοπτικές” που διοργάνωσε το ygeiamou.gr, παρουσιάστηκαν πλούσια συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον του εμβολιασμού στην Ελλάδα. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφέρθηκε στην προσπάθεια επέκτασης της αποζημίωσης του εμβολιασμού κατά του HPV για τα αγόρια για έναν ακόμη χρόνο. Αυτή η επέκταση θα παρέχει δωρεάν χορήγηση του εμβολίου σε αγόρια έως και 18 ετών για δύο χρόνια, συνεχίζοντας την ήδη εκδοθείσα απόφαση για την αποζημίωση εμβολίου για κορίτσια και αγόρια 15-18 ετών έως το τέλος του 2024.

    Το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει τη συνεχή προώθηση των προγραμμάτων screening και εμβολιασμού για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με τις στοχοθεσίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Οι ομιλητές της ημερίδας επεσήμαναν στον στόχο “90-70-90” για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που περιλαμβάνει εμβολιασμό στο 90% των κοριτσιών κάτω των 15 ετών, HPV τεστ στο 70% των γυναικών άνω των 30 ετών και επιτυχία στη θεραπεία τους.

    Ωστόσο, παρατηρείται ακόμη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη κατά του HPV στην Ελλάδα και ανά την περίοδο 2017-2021, η κάλυψη των κοριτσιών 15-16 ετών είναι μόλις 74%. Η καθηγήτρια παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, επισήμανε ότι η αποζημίωση για τα αγόρια ξεκίνησε μόλις το 2022, ενώ σε άλλες χώρες όπως η Σκανδιναβία ισχύει από το 2019. Επίσης, έδειξε ότι η εμβολιαστική κάλυψη για τα νεαρά κορίτσια είναι χαμηλότερη, με το ποσοστό για τα 14 ετών κορίτσια να ανέρχεται στο 67%. Η Καθηγήτρια επισήμανε τη σημασία του εμβολιασμού μέχρι τα 15 έτη για να επιτευχθεί η μέγιστη προστασία.

    Στην ημερίδα του ygeiamou.gr συζητήθηκαν επίσης διάφορα θέματα σχετικά με τον εμβολιασμό και τη δημόσια υγεία. Μια από αυτές ήταν η καινοτομία των mRNA εμβολίων που οδηγούν σε ατομική ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου. Η καθηγήτρια Βιολογίας-Γενετικής-Νανοϊατρικής, Μαρία Γαζούλη, παρουσίασε τη ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, επεσήμανε τον ρόλο του οργανισμού στις εμβολιαστικές καμπάνιες και αναφέρθηκε στις αντιλήψεις για τον ιό Covid-19. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι πάνω από το 55% του πληθυσμού δείχνει αρνητική στάση έναντι της τέταρτης δόσης του εμβολίου.

    Τέλος, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κάλεσε τους πολίτες άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν κατά του γρίπης και να λάβουν την αναμνηστική δόση για τον κορωνοϊό. Επίσης, ανακοίνωσε τη σύσταση μιας επιτροπής για την οδική ασφάλεια με σκοπό τη βελτίωση της διαχείρισης των οδικών ατυχημάτων.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα