7 Ιουλίου 2024

    Ο τίτλος μου: “Πώς η άσκηση μπορεί να προστατεύσει τους 70ρηδες από την άνοια”

    Πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι 70χρονοι που ασκούνται έχουν καλύτερες επιδόσεις στην επίλυση γνωστικών προβλημάτων και λιγότερες πιθανότητες να υποστούν γνωστική εξασθένιση. Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από μία νέα νορβηγική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Sports Medicine. Η Ekaterina Zotcheva, επικεφαλής της μελέτης από τη Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, τονίζει ότι η καλή φυσική κατάσταση μπορεί να προστατεύσει από την ήπια γνωστική εξασθένιση στους ηλικιωμένους.

    Η μελέτη, που βασίζεται σε δεδομένα από την έρευνα με τίτλο “Generation 100”, εξετάζει τη σημασία της καλής φυσικής κατάστασης για τον εγκέφαλο, ειδικά για τους ηλικιωμένους ανθρώπους. Περίπου 1.000 άτομα ηλικίας 70-77 ετών συμμετείχαν στη μελέτη και υποβλήθηκαν σε τεστ γνωστικής λειτουργίας μετά από πέντε χρόνια ενδυνάμωσης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που διατήρησαν ή αύξησαν τη φυσική τους κατάσταση είχαν καλύτερη εγκεφαλική υγεία σε σύγκριση με αυτούς που δεν ασκήθηκαν.

    Ακόμη, εξετάστηκαν οι εγκεφαλικές λειτουργίες περισσότερων από 100 συμμετεχόντων στη μελέτη “Generation 100” κατά την έναρξη της, στον έναν, στα τρία και στα πέντε χρόνια άσκησης. Η ανάλυση των μαγνητικών τομογραφιών έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που ήταν σε καλή φυσική κατάσταση στην αρχή είχαν παχύτερο εγκεφαλικό φλοιό σε σύγκριση με αυτούς που είχαν χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου. Ο εγκεφαλικός φλοιός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για λειτουργίες όπως η προσοχή και η μνήμη, και η αραίωσή του σχετίζεται με διάφορες μορφές άνοιας. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι σε ομάδες που παρακολουθήθηκαν συστηματικά με προπόνηση μέτριας και υψηλής έντασης παρατηρήθηκε μεγαλύτερη απώλεια όγκου του εγκεφάλου.

    Συνοψίζοντας, τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της άσκησης για τη διατήρηση καλής εγκεφαλικής λειτουργίας, ειδικά για τους ηλικιωμένους. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η άσκηση καθ’ αυτή και όχι η παρακολούθηση της από ειδικούς είναι που έχει το μεγαλύτερο οφέλος. Έτσι, η διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης μπορεί να προστατεύσει τους ηλικιωμένους από την άνοια και να διατηρήσει την εγκεφαλική τους υγεία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα