6 Ιουλίου 2024

    Ο τίτλος τουυ: “Εφήβοι: Το φαγητό ως αφορμή για σοβαρές συζητήσεις με τους γονείς”

    Ποτέ δεν φανταζόταν ο ένας γονέας ότι οι συζητήσεις με τον έφηβό του γύρω από το τι να φάνε είναι πιο συχνές και έντονες από τις συζητήσεις για πιο σημαντικά θέματα, όπως η σχολική ζωή και το μέλλον. Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι δύο στους πέντε γονείς ξοδεύουν περισσότερο χρόνο μιλώντας με τα έφηβά τους για το τι πρόκειται να φάνε, παρά για πιο σημαντικά θέματα που αφορούν τη ζωή τους. Αλλά πότε είναι η καλύτερη στιγμή να ξεκινήσουν μια συζήτηση με τους εφήβους, ακόμα και γύρω από τα πιο σοβαρά θέματα; Η δρ. Suzanna Forwood, μια ψυχολόγος που συμμετείχε στη μελέτη, πιστεύει ότι η ώρα του φαγητού είναι η καλύτερη στιγμή για να ανοίξουν οι γονείς συζήτηση με τους εφήβους τους.

    Χρησιμοποιώντας το γεύμα ως αφορμή, μπορούν να γίνουν τακτικές συζητήσεις σχετικά με τις ανησυχίες και τις επιθυμίες των εφήβων για το μέλλον τους. Κατά τη διάρκεια των γευμάτων, το σώμα και ο νους των ανθρώπων αναπτύσσουν μια κατάσταση χαλάρωσης. Τα πνευμονογαστρικά νεύρα προάγουν την αναπνοή και μειώνουν το επίπεδο της αδρεναλίνης, δημιουργώντας έναν ασφαλή χώρο για τις συζητήσεις. Γι’ αυτό, η ώρα του φαγητού μπορεί να αποτελέσει μια ιδανική στιγμή για τους γονείς να ξεκινήσουν συζητήσεις με τους εφήβους, χωρίς φόβο και με χαλαρό ύφος.

    Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι γονείς επιθυμούν να έχουν πιο ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις με τα παιδιά τους για το μέλλον τους. Περισσότεροι από δύο στους τρεις γονείς πιστεύουν ότι οι συζητήσεις είναι πιο πιθανό να γίνουν όταν καταναλώνουν φαγητό μαζί με τα παιδιά τους. Η σύνδεση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το φαγητό συνδέεται με θετικές αναμνήσεις, δημιουργώντας αίσθηση ασφάλειας και χαλάρωσης.

    Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να δημιουργήσετε ουσιαστικές συζητήσεις με τα παιδιά σας κατά τη διάρκεια του γεύματος:

    1. Καταναλώστε τα αγαπημένα σας φαγητά: Το φαγητό μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας, οπότε αν το φαγητό συνδέεται με θετικές αναμνήσεις, την επόμενη φορά που θα το καταναλώσετε θα νιώσετε χαρούμενοι και χαλαροί. Μοιραστείτε τις αναμνήσεις με τα παιδιά σας και δημιουργήστε ένα θετικό περιβάλλον γύρω από το φαγητό.

    2. Κάντε συζητήσεις ρουτίνας χωρίς “πρέπει”: Αντί να επιβάλλετε τις συζητήσεις, δημιουργήστε μια καθημερινή ρουτίνα συζητήσεων και δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να εκφραστούν ελεύθερα. Δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο για ανοιχτή επικοινωνία.

    3. Ξεκινήστε από χαλαρές συζητήσεις: Οι ανέμελες συζητήσεις για τα αγαπημένα τους θέματα, όπως τα σπορ ή η μουσική, μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό ξεκίνημα για πιο σημαντικά θέματα. Αυτή η προσέγγιση θα βοηθήσει τα παιδιά να αισθανθούν πιο άνετα και θα ανοίξει τον δρόμο για πιο σοβαρές συζητήσεις.

    4. Αποτίστε φόρο τιμής στη σχολική τους ζωή και τους φίλους: Αναφέρετε τη σχολική ζωή των παιδιών σας και την καριέρα τους, αλλά προσπαθήστε να το κάνετε μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινωνικής ομάδας τους, ώστε να μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα. Μπορείτε να αρχίσετε με ερωτήσεις που αφορούν τη ζωή των φίλων τους για να αποκομίσετε πληροφορίες και αργότερα να προχωρήσετε σε πιο προσωπικές συζητήσεις.

    Το γεύμα μπορεί να γίνει η ιδανική στιγμή για τους γονείς να ξεκινήσουν σοβαρές συζητήσεις με τα παιδιά τους. Χρησιμοποιώντας το φαγητό ως αφορμή, μπορούν να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα γύρω από τις συζητήσεις και να εκφράσουν τις ανησυχίες και τις επιθυμίες των εφήβων για το μέλλον τους. Έτσι, θα ενισχύσουν τη σχέση τους και θα βοηθήσουν τα παιδιά τους να νιώθουν περισσότερο άνετα να μοιραστούν τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους με αυτούς.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα