5 Ιουλίου 2024

    Ο τελευταίος λέβητας γεύσης που ενισχύει την υγεία, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη

    Τα “superfoods” συνήθως αναφέρονται σε ξένα τρόφιμα και καρπούς που είναι άγνωστα στο ελληνικό κοινό και απαιτούν ειδικές μεθόδους παρασκευής. Ωστόσο, τα “superfoods” μπορούν να είναι και ελληνικά προϊόντα που μπορούμε να βρούμε στο σούπερ μάρκετ ή τη γειτονιά μας. Ένα παράδειγμα από την ελληνική κουζίνα που καθίσταται όλο και πιο δημοφιλές είναι τα άγρια χόρτα. Αυτά τα χόρτα μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή βραστά, σε σαλάτες, πίτες και άλλα πιάτα, και προσδίδουν γεύση και πλούσια θρεπτικά συστατικά στις γεύσεις μας. Επιπλέον, διάφορες έρευνες έχουν αποδείξει τα οφέλη των χόρτων για την υγεία.

    Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από τον καθηγητή στατιστικής Philip B. Stark στο Πανεπιστήμιο του Berkeley, εξετάστηκαν δύο ομάδες χόρτων, τα άγρια και τα καλλιεργούμενα. Η έρευνα έδειξε ότι τα άγρια χόρτα έχουν πολύ υψηλή διατροφική αξία σε σχέση με τα καλλιεργούμενα. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των άγριων χόρτων είναι η ισχυρή τους αντιοξειδωτική δράση, η οποία θωρακίζει τον οργανισμό μας έναντι των λοιμώξεων. Επιπλέον, τα άγρια χόρτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα όπως το ασβέστιο, η βιταμίνη C, το κάλιο, το σίδηρο, η βιταμίνη Α, το φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο και η βιταμίνη Κ.

    Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυτών των χορταστικών χορτών έχει θετική επίδραση στην υγεία μας, ρυθμίζοντας τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση και υποστηρίζοντας τη δημιουργία νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων. Στην Ελλάδα, υπάρχουν περισσότερα από 150 είδη άγριων χόρτων, που είναι εύκολο να εντάξετε στη διατροφή σας. Μπορείτε να επιλέξετε πικρά ή γλυκά χόρτα ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, γνωρίζοντας ότι η πικρή γεύση υποδηλώνει υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Οι δημοφιλέστερες ποικιλίες άγριων χόρτων είναι τα ραδίκια και το σταμναγκάθι, αλλά μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε σέσκουλα και σπαράγγια. Ένα πιάτο από αυτά τα υπερτροφικά χόρτα με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι αυξάνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Ο λόγος που αυτά τα χόρτα θεωρούνται εξαιρετικά υπερτροφές είναι ότι προάγουν την υγεία μας με μοναδικούς τρόπους, και είναι ένα υποκατάστατο ζωικής πρωτεΐνης.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα