5 Ιουλίου 2024

    Πέντε λόγοι γιατί δεν πρέπει να αντιμετωπίζετε τον σκύλο σας σαν άνθρωπο

    Με το πέρασμα των χρόνων, έχουμε εξελιχθεί ως άνθρωποι και έχουμε μάθει να ζούμε με τα κατοικίδια μας. Τα λατρεύουμε και θέλουμε πάντα το καλύτερο για αυτά. Όμως, η πολλή αγάπη και η ανάγκη μας για σύνδεση με το κατοικίδιο μας μας οδηγούν πολλές φορές να το αντιμετωπίζουμε σαν ανθρώπο. Τους ντύνουμε, τους γιορτάζουμε τα γενέθλιά τους, τους κάνουμε τα μαλλιά κοτσιδάκια και ακόμα τους δίνουμε το φαγητό μας. Ορισμένες από αυτές τις συνήθειες, ιδίως αυτές που σχετίζονται με το φαγητό, μπορεί να καταστήσουν το αγαπημένο μας σκυλί πιο χαρούμενο, όμως είναι σημαντικό να θέσουμε ένα όριο και να θυμόμαστε ότι ο σκύλος μας δεν είναι άνθρωπος. Αν και ανταλλάσσουμε συναισθήματα και έχουμε βαθιές σχέσεις με αυτούς, ο σκύλος είναι ένα ζώο με διαφορετικές ανάγκες από εμάς. Έτσι, είναι σημαντικό να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τις διαφορές και να μην τους αντιμετωπίζουμε σαν ανθρώπους. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που προσέχουμε και αγαπάμε το σκύλο μας, απλά να κατανοούμε ότι είναι ξεχωριστός και όχι άνθρωπος.

    1. Η διατροφή του σκύλου: Ένα νέο trend έχει εμφανιστεί στο εξωτερικό, με καφετέριες να προσφέρουν δωρεάν στους κατόχους σκύλων ένα ποτηράκι σαντιγί μαζί με τον καφέ τους. Αυτό μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αλλά οι σκύλοι δεν πρέπει να καταναλώνουν ζάχαρη. Είναι σημαντικό να δίνουμε στον σκύλο μας υγιεινές λιχουδιές που δεν περιέχουν πολλή ζάχαρη και λιπαρά. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, παχυσαρκίας, γαστρεντερικών προβλημάτων και παγκρεατίτιδας. Αν και ο σκύλος μας ενδιαφέρεται για τα γλυκά και τα κρέατα με σάλτσες και καρυκεύματα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την διατροφή του.

    2. Ανεπιθύμητη συμπεριφορά: Πολλές φορές, με την αγάπη μας για το κατοικίδιο μας, τείνουμε να δικαιολογούμε ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Ερμηνεύουμε αυτήν τη συμπεριφορά μέσα από το πρίσμα των ανθρώπινων συμπεριφορών και συναισθημάτων. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο σκύλος μας έχει διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης. Για παράδειγμα, αν ένας σκύλος κολλήσει στην αγκαλιά μας και γρυλίσει όταν δει κάποιον άγνωστο, δεν πρέπει να το εκλάβουμε ως απλή προστασία ή ζήλεια. Ο σκύλος αυτός μπορεί να νιώθει άβολα και απειλημένος, και αν αυτή η συμπεριφορά δεν τεθεί υπό έλεγχο, μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικότητα. Πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε σαν σκύλοι και να βλέπουμε τα πράγματα από την οπτική γωνία τους.

    3. Ανένδοτες συμπεριφορές: Πολλές φορές πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα και δικαιολογούμε ανεπιθύμητες συμπεριφορές του σκύλου μας με ανθρώπινα κριτήρια. Για παράδειγμα, αν ένας σκύλος κάνει την ανάγκη του μέσα στο σπίτι ή καταστρέφει τα έπιπλα όταν είναι μόνος του, δικαιολογούμε αυτήν τη συμπεριφορά, υποθέτοντας ότι μας εκδικείται ή είναι θυμωμένος. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο σκύλος μας μπορεί να είναι στεναχωρημένος, να υποφέρει από άγχος αποχωρισμού ή να μην έχει εκπαιδευτεί σωστά. Πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε αυτές τις συμπεριφορές και να μην τιμωρούμε τον σκύλο μας άδικα.

    4. Αγενής συμπεριφορά: Συχνά επιτρέπουμε στον σκύλο μας να έχει αγενή συμπεριφορά. Για παράδειγμα, μπορεί να γαβγίζει όταν θέλει λιχουδιές ή παιχνίδι, να πηδάει πάνω σε άγνωστους ή να είναι απαιτητικός. Πολλές φορές αυτή η συμπεριφορά δικαιολογείται απλά γιατί την ερμηνεύουμε ως “έξυπνη” ή “απαιτητική”. Ωστόσο, αν αγνοήσουμε αυτήν τη συμπεριφορά, ενισχύουμε τον σκύλο μας να συνεχίζει να είναι αγενής. Ακόμα κι αν εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε πρόβλημα με αυτήν τη συμπεριφορά, μπορεί να ενοχλήσει τους γύρω μας. Για αυτό, είναι σημαντικό να εκπαιδεύουμε σωστά τον σκύλο μας και να του θέτουμε όρια.

    5. Υπερενθουσιασμός: Οι σκύλοι είναι γνωστοί για τη χαρούμενη και ενθουσιώδη συμπεριφορά τους. Όμως, ο υπερενθουσιασμός μπορεί να τους δημιουργήσει άγχος και έντονη ένταση. Είναι σημαντικό να επιτρέψουμε στο σκύλο μας να ηρεμεί και να ξεκουράζεται κατάλληλα. Ένας ισορροπημένος σκύλος είναι ένας χαρούμενος και υγιής σκύλος.

    Η υγεία του σκύλου μας είναι προτεραιότητα. Με το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίδιου “My Happy Pet” που προσφέρει η Eurolife FFH με τη διαμεσολάβηση της Eurobank, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι η υγεία του αγαπημένου μας φίλου θα είναι προστατευμένη. Το πρόγραμμα προσφέρει καλύψεις για κτηνιατρικές επισκέψεις, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ παράλληλα παρέχει υπηρεσίες φροντίδας και προνόμια για το κατοικίδιο μας. Είναι σημαντικό να επενδύσουμε στην υγεία του σκύλου μας, για να μεγαλώσει και να παίζει χαρούμενος.

    Share:

    Σχετικά Άρθρα