2 Ιουλίου 2024

    Παγετώνες στην Ελβετία

    Οι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς έχουν χάσει το 10% του όγκου τους εντός δύο χρόνων. Σύμφωνα με έκθεση του Ελβετικού Δικτύου Παρακολούθησης Παγετώνων, η φετινή μείωση των παγετώνων κατά 4% σε συνδυασμό με την περσινή μείωση κατά 6% αποτελεί τις δύο χειρότερες χρονιές στην ιστορία των μετρήσεων.

    Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία για την κατάσταση των παγετώνων στις Άλπεις της Ελβετίας και υποστηρίζουν ότι είναι πλέον αργά για να γίνει κάτι για τη σωτηρία τους, ακόμα και αν επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι για την κλιματική αλλαγή. Ο επικεφαλής του δικτύου, Matthias Huss, δήλωσε: “Είναι τρομερό να βλέπεις αυτό το ακραίο φαινόμενο να επαναλαμβάνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στο κλίμα, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουμε όλους τους παγετώνες στις Άλπεις έως το 2100.”

    Το φαινόμενο της τήξης των πάγων οφείλεται στην συνεχή υπερθέρμανση του πλανήτη και τις μεταβαλλόμενες κλιματολογικές συνθήκες. Οι πάγοι παρέχουν γλυκό νερό για την προμήθεια ποταμών και για γεωργία και ενέργεια. Το πρόβλημα έχει και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, με αποτέλεσμα την περιορισμένη ναυσιπλοΐα στον ποταμό Ρήνο λόγω της μείωσης του νερού, καθώς επίσης και την απώλεια ενός εκπληκτικού φυσικού τοπίου.

    Η κατάσταση είναι σοβαρή και απαιτείται δράση για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και να προστατευθούν οι παγετώνες και οι περιβαλλοντικοί πόροι της περιοχής.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα