8 Ιουλίου 2024

    ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Άνοιξε ο κυνηγητός για τον «βακτηριακό εφιάλτη των παπαγάλων» στην Ευρώπη – Τι πρέπει να ξέρετε

    Ο κίνδυνος που επιφυλάσσει η ψιττάκωση και ο γνωστός «πυρετός των παπαγάλων» απειλεί την Ευρώπη με μια ανησυχητική άνοδο στον αριθμό των κρουσμάτων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνει με ανησυχία ότι ο αριθμός των περιστατικών αυξάνεται από το 2023, με πέντε ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίζουν τη σοβαρή αυτή βακτηριακή ασθένεια αναπνοής. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 120 περιπτώσεις, με πολλούς από τους ασθενείς να χρειάζονται νοσηλεία και πέντε από αυτούς να έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους. Οι χώρες που επηρεάζονται περιλαμβάνουν την Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία, χώρες που καταγράφουν κρούσματα κάθε χρόνο.

    Παρόλο που ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, ο πυρετός των παπαγάλων μπορεί να προσβάλει διάφορα είδη πτηνών, σκύλους, γάτες, χοίρους και άλογα, προκαλώντας βακτηριακή αναπνευστική ασθένεια ανάμεσα σε αυτά. Η ανησυχία των ειδικών είναι μεγάλη λόγω της έντονης αύξησης των θανάτων που έχει παρατηρηθεί. Σε πολλές από τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις στην Ευρώπη, οι ασθενείς δήλωσαν ότι δεν είχαν έρθει σε επαφή με πτηνά, προδίδοντας μια πιθανή περιβαλλοντική έκθεση. Η λοίμωξη εμφανίζεται μετά από μια περίοδο επώασης που διαρκεί από 5 έως 19 ημέρες και παρουσιάζει συχνά ασυμπτωματικό ή ήπιο χαρακτήρα, συνοδευόμενο από πυρετό, διάρροια, πονοκέφαλο και πόνο στις αρθρώσεις.

    Οι πληροφορίες για τη γεωγραφική κατανομή των θανατηφόρων περιπτώσεων αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος. Το 74% των ασθενών χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ δώδεκα περιπτώσεις είχαν έμμεση επαφή με πτηνά, κυρίως μέσω τροφοδοτημάτων. Ο πέμπτος θάνατος αφορά την Ολλανδία, όπου έχουν ήδη καταγραφεί 21 κρούσματα από το 2023, ένας αριθμός διπλάσιος σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Στην Αυστρία έχουν καταγραφεί 14 κρούσματα, στη Γερμανία 19 και στη Σουηδία 26. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ο αριθμός των κρουσμάτων θεωρείται ασυνήθιστα υψηλός.

    Για να αντιμετωπίσουν αυτήν την ανησυχητική εξέλιξη, οι αρχές προτρέπουν τον κόσμο να είναι προσεκτικός και ενημερωμένος. Παρόλο που οι πιθανότητες εκτεταμένης μετάδοσης στην ανθρώπινη κοινότητα παραμένουν χαμηλές, η πρόληψη και η προστασία είναι απαραίτητες. Είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε τις απαραίτητες υγειονομικές προφυλάξεις και να αποφεύγουμε την άμεση επαφή με ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα. Μέχρι στιγμής, οι δράσεις που αναλαμβάνονται επικεντρώνονται στην εντοπισμό αυτών που ήρθαν σε επαφή με τον ιό και την παροχή κατάλληλης θεραπείας.

    Μείνετε ενήμεροι, παραμείνετε ευαισθητοποιημένοι για τον κίνδυνο και λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και προστασίας. Η υγεία είναι πάνω από όλα. Μην υποτιμάτε τη σοβαρότητα της ψιττάκωσης και της επιδημίας που αντιμετωπίζουμε. Μόνο με αλληλεγγύη και οργάνωση θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα