7 Ιουλίου 2024

    Παθητικά Ξενοδοχεία: Η επανάσταση στη βιώσιμη κατασκευή

    Από το 1996, δηλαδή 27 χρόνια πριν, το Passive House Institute της Γερμανίας ξεκίνησε τα έργα του για τη βιώσιμη οικοδομική βιομηχανία. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι τα παθητικά κτήρια. Με το πρώτο παθητικό πολυκατοικία στην Ευρώπη να δημιουργήθηκε το 1990, από τότε έχουν χτιστεί πάνω από 80.000 παθητικά κτήρια σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, πού βρίσκονται τα παθητικά ξενοδοχεία σε αυτήν την επανάσταση;

    Το πρώτο ξενοδοχείο παγκοσμίως με πιστοποίηση παθητικού κτηρίου

    Το Hotel Marcel New Haven, Tapestry Collection by Hilton είναι το πρώτο ξενοδοχείο που λειτουργεί πλήρως με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχει πιστοποίηση παθητικού κτηρίου. Ο αρχιτέκτονας Bruce Redman Becker, ο οποίος σχεδίασε το ξενοδοχείο, έθεσε έναν φιλόδοξο στόχο και κατάφερε να τον πραγματοποιήσει. Το Hotel Marcel είναι το πρώτο ξενοδοχείο παγκοσμίως με πιστοποίηση παθητικού κτηρίου που διαθέτει περισσότερα από 100 δωμάτια και τροφοδοτείται πλήρως από τον ήλιο. Το κτήριο έχει επανασχεδιαστεί με βιώσιμο σχεδιασμό και λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του λιγότερου καταναλωτικού φωτισμού και της χρήσης ηλιακών συλλεκτών για τις ηλεκτρικές ανάγκες του ξενοδοχείου.

    Τα παθητικά ξενοδοχεία προσφέρουν αειφορία

    Ένα ακόμη παθητικό ξενοδοχείο που αναδεικνύει τη φιλοσοφία της αειφορίας είναι το Bruck Passive House στην Κίνα. Αυτό το μικρό boutique ξενοδοχείο των 46 δωματίων χρησιμοποιεί τις αρχές του παθητικού σχεδιασμού κατοικιών, με καλά μονωμένη εξωτερική δομή για εξαιρετική θερμική απόδοση. Το κτήριο προσφέρει φυσική ενσωμάτωση με το περιβάλλον και διατηρεί την εσωτερική ατμόσφαιρα σε σταθερή θερμοκρασία, καθιστώντας το άνετο για τους επισκέπτες του.

    Παθητικά ξενοδοχεία στην Ελλάδα

    Στην Ελλάδα, το πρότυπο των παθητικών κτηρίων προωθείται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτηρίου (ΕΙΠΑΚ). Το πρώτο παθητικό κτήριο στην Ελλάδα είναι ένα συγκρότημα τριών μονοκατοικιών το οποίο βρίσκεται στην Αγριά του Βόλου. Επιπλέον, κατασκευάστηκαν παθητικά κτήρια σε περιοχές όπως η Πεντέλη, η Ιπποκράτειος Πολιτεία, το Πόρτο Ράφτη, η Κασσιόπη, ο Λευκώνας Σερρών, το Ηράκλειο, η Κοζάνη, η Κάτω Αχαΐα αλλά και οι τουριστικές κατοικίες Enervillas στην Κάτω Αλισσό της Πάτρας.

    Τι είναι το παθητικό κτήριο;

    Το παθητικό κτήριο είναι ένα κτήριο που χρησιμοποιεί ελάχιστη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη. Μειώνει τις απωλειές θερμότητας και επιτρέπει τη φυσική ροή του αέρα για τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να είναι ενεργειακά αυτόνομο, με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και οικολογικά υλικά. Τα παθητικά κτήρια χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια, τις εσωτερικές θερμικές πηγές και την ανάκτηση θερμότητας για τη θέρμανση και ψύξη, εξασφαλίζοντας άνεση για τους κατοίκους τους χωρίς να χρειάζονται παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης ή ψύξης.

    Τα παθητικά ξενοδοχεία είναι η μελλοντική τάση στον τομέα της φιλοξενίας, προσφέροντας βιώσιμη λύση για την ενέργεια και το περιβάλλον. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την αυξημένη ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος, οι παθητικές κατασκευές αποτελούν λύση για το μέλλον της φιλοξενίας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα