2 Ιουλίου 2024

    Παιδί και ασβέστιο: Οι συνδυασμοί τροφών που επηρεάζουν την απορρόφηση του ασβεστίου

    Το ασβέστιο αποτελεί έναν απαραίτητο παράγοντα για την ευεξία του οργανισμού και είναι ειδικά σημαντικό για την υγεία των παιδιών καθώς αναπτύσσονται. Σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση του ασβεστίου, αυτό το μέταλλο πρέπει να περιλαμβάνεται στην καθημερινή διατροφή των παιδιών. Ωστόσο, ποιοι συνδυασμοί τροφών μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την απορρόφηση του ασβεστίου;

    Οξαλικό οξύ
    Παρόλο που το σπανάκι περιέχει αρκετή ποσότητα ασβεστίου, είναι επίσης υψηλό σε οξαλικό οξύ, ένα είδος οξέος που βρίσκεται φυσικά σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Όταν καταναλώνεται μαζί με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, το οξαλικό οξύ μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει το ασβέστιο.

    Φυτικό οξύ
    Ένα άλλο είδος οξέος που μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του ασβεστίου είναι το φυτικό οξύ. Αυτό το οξύ βρίσκεται σε προϊόντα ολικής αλέσεως, καθώς και σε φασόλια, σπόρους και ξηρούς καρπούς. Μπορεί να σχηματίσει συστάδες με το ασβέστιο, καθιστώντας το πιο δύσκολο για το σώμα μας να το απορροφήσει.

    Νάτριο και πρωτεΐνες
    Τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου ή πρωτεΐνης μπορούν επίσης να επηρεάσουν την απορρόφηση του ασβεστίου. Αντί να απορροφηθεί από το σώμα, το ασβέστιο εκκρίνεται μέσω των ούρων και ο οργανισμός εξάγει ασβέστιο από τα οστά για να καλύψει τις ανάγκες του.

    Φυτικές ίνες
    Οι φυτικές ίνες, παρόλο που είναι απαραίτητες για την υγεία μας, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την απορρόφηση του ασβεστίου. Αυτές οι ίνες μπορούν να επιταχύνουν την πέψη και να δεσμεύσουν το ασβέστιο στο πεπτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του ασβεστίου που θα μπορούσε να απορροφηθεί από το σώμα. Έτσι, σε μια διατροφή πλούσια σε ίνες, απαιτείται αυξημένη κατανάλωση ασβεστίου για να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού μας.

    Κατά την σύνταξη μιας ισορροπημένης διατροφής για τα παιδιά, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι παραπάνω παράγοντες που επηρεάζουν την απορρόφηση του ασβεστίου. Με την κατάλληλη ποικιλία τροφών και την ενίσχυση της απορρόφησης μέσω της βιταμίνης D, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ομαλή ανάπτυξη και υγεία των παιδιών μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα