7 Ιουλίου 2024

    Παιδί: Πόσο ύπνο χρειάζεται; – Ένας οδηγός ανά ηλικία

    Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι το σώμα μας λειτουργεί καλύτερα όταν κοιμόμαστε και ξυπνάμε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά μας. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη τους και επηρεάζει πολλές λειτουργίες του οργανισμού τους, από τη μάθηση μέχρι τη συμπεριφορά. Ανάλογα με την ηλικία τους, οι ανάγκες τους για ύπνο διαφέρουν.
    Για παράδειγμα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τα νεογέννητα μπορεί να κοιμούνται σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο, αλλά ξυπνούν κάθε μία έως τρεις ώρες για φαγητό. Καθώς πλησιάζουν τα 4 μήνες, κοιμούνται 9-12 ώρες τη νύχτα, συνήθως με μικρά διαλείμματα. Από την ηλικία του έτους έως τα 2, τα παιδιά χρειάζονται 11-14 ώρες ύπνου, συμπεριλαμβανομένου ενός ενδιάμεσου ύπνου 1-3 ωρών. Σε ηλικία 3-5 ετών, χρειάζονται περίπου 10-13 ώρες ύπνου τη νύχτα, συν έναν απογευματινό υπνάκο. Από την ηλικία των 6 έως 12 ετών, τα παιδιά χρειάζονται περίπου 9-12 ώρες ύπνου τη νύχτα.

    Ο ύπνος έχει πολλά οφέλη για τα παιδιά μας. Ενισχύει την ανάπτυξή τους, προάγει την καλή λειτουργία της καρδιάς τους, αποτρέπει την εμφάνιση παχυσαρκίας επειδή επηρεάζει θετικά την ορμόνη της λεπτίνης, εξασφαλίζει καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης και μάθησης, και αποτρέπει τις εναλλαγές διάθεσης.

    Είναι σημαντικό να διασφαλίζουμε ότι τα παιδιά μας έχουν τον απαραίτητο ύπνο για την ηλικία τους, προσαρμόζοντας τις στιγμές που πηγαίνουν για ύπνο σύμφωνα με τις οδηγίες. Έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύσσονται υγιείς και να έχουν την καλύτερη απόδοση στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα