4 Ιουλίου 2024

    Παιδί 9 ετών θύμα της γρίπης των πτηνών στην Καμπότζη

    Ένα τραγικό περιστατικό συνέβη στην Καμπότζη, καθώς ένα 9χρονο παιδί έχασε τη ζωή του από τη γρίπη των πτηνών. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, αυτός ο θανατηφόρος ιός συνεχίζει να αποτελεί σοβαρή απειλή, καθώς έχει προκαλέσει τρεις θανάτους μόνο το 2023. Το αγοράκι, το οποίο ζούσε στην επαρχία Κρατιέ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, αρρώστησε μετά την κατανάλωση πτηνών μαζί με την οικογένειά του. Ανέπτυξε συμπτώματα όπως πυρετός, βήχας και δύσπνοια, προτού υποκύψει στην ασθένεια χθες. Οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι το παιδί είχε μολυνθεί από το στέλεχος H5N1 του ιού, το οποίο είναι εξαιρετικά παθογόνο, ανέφερε το υπουργείο.

    Οι αρχές πραγματοποιούν έρευνα για την προέλευση του ιού και εξετάζουν την ύπαρξη άλλων πιθανών κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι υγειονομικές αρχές, στο σπίτι του παιδιού «έχουν πεθάνει πέντε κοτόπουλα και τρεις πάπιες», τα οποία έπειτα μαγείρεψαν και κατανάλωσαν. Η επιδημία είναι ακόμη υπό έρευνα και οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν την ακριβή πηγή της.

    Το υπουργείο Υγείας επεσήμανε την ανάγκη για προσοχή και επίβλεψη από μέρους του πληθυσμού σχετικά με τη γρίπη των πτηνών και τον ιό H5N1, που εξακολουθεί να απειλεί την υγεία όλων μας. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα 2χρονο κοριτσάκι, έχασαν τη ζωή τους από αυτήν την επικίνδυνη ασθένεια στην Καμπότζη το περασμένο έτος. Ο ιός μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω άμεσης και επαναλαμβανόμενης επαφής με πτηνά.

    Παγκοσμίως, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη χειρότερη επιδημία γρίπης των πτηνών στην ιστορία της από το τέλος του 2021. Παράλληλα, Βόρεια και Νότια Αμερική δεν έχουν αποφύγει τα σοβαρά προβλήματα. Εκατομμύρια πουλερικά έχουν καταστραφεί παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 140.000 στην Τσεχία τον προηγούμενο μήνα. Η επιδημία έχει οδηγήσει επίσης στον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων άγριων πτηνών παγκοσμίως.

    Είναι προφανές ότι η γρίπη των πτηνών αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την υγεία και τη ζωή μας. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και προληπτικοί, ακολουθώντας τις συστάσεις των αρχών υγείας για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας από αυτόν τον επικίνδυνο ιό.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα