7 Ιουλίου 2024

    Παιδιά στην εφηβεία: Πώς επηρεάζουν τα social τον εγκέφαλό τους;

    Τα παιδιά στην εφηβεία αντιμετωπίζουν σήμερα κινδύνους για τη συνολική τους υγεία και ευεξία λόγω της συνεχούς παρουσίας τους στο διαδίκτυο. Οι social media αποτελούν ένα βασικό αίτιο αυτού του φαινομένου, ιδιαίτερα για τα κορίτσια. Οι νευροεπιστήμονες και οι ψυχολόγοι που μελετούν τον εφηβικό εγκέφαλο επισημαίνουν ότι ο εγκέφαλος των εφήβων είναι ευάλωτος στις επιδράσεις των social media. Την ίδια στιγμή, δεν έχουν αποδειχθεί επιστημονικά οι συγκεκριμένες συνέπειες της χρήσης των social media στην ψυχική υγεία των εφήβων.

    Ο εγκέφαλος ενός εφήβου είναι ακόμα υπό ανάπτυξη και οι μηνύματα που λαμβάνει μέσω των social media δεν φτάνουν ταχύτερα σε σχέση με την επεξεργασία των συναισθημάτων του. Επιπλέον, ο εγκέφαλος των εφήβων εξακολουθεί να ωριμάζει, και συγκεκριμένα ο προμετωπιαίος φλοιός που είναι υπεύθυνος για τον αυτοέλεγχο.

    Οι επιστήμονες ομολογούν ότι αν και έχουμε περισσότερες γνώσεις για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των εφήβων σήμερα, δεν έχει αποδειχθεί με σαφήνεια η συσχέτιση μεταξύ της χρήσης των social media και της ψυχικής υγείας των εφήβων. Ειδικά τα κορίτσια φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο, αλλά οι αιτίες αυτού του φαινομένου δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητές. Είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στη σχέση μεταξύ της χρήσης των social media και της ψυχικής υγείας των εφήβων και να θεσπιστούν μέτρα προστασίας.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα