30 Ιουνίου 2024

    Παιδική όραση: Εννέα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

    Όταν πρόκειται για την όραση των παιδιών μας, είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί και να λαμβάνουμε υπόψη μας ορισμένα ύποπτα συμπτώματα. Σύμφωνα με τον ειδικό οπτομέτρη, δρ Giles Edmonds, από την Specsavers, που είναι μια βρετανική αλυσίδα οπτικών καταστημάτων, δεν είναι ασυνήθιστο τα παιδιά να κρύβουν τα προβλήματα όρασής τους. Εδώ θα παρουσιάσουμε οκτώ σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι ένα παιδί χρειάζεται γυαλιά.

    1. Συνεχή τρίψιμο των ματιών: Όταν τα μάτια είναι κουρασμένα, τέλειως φυσιολογικό είναι να τα τρίβουμε. Εάν παρατηρήσετε το παιδί σας να κοπανά τα μάτια του καθώς εστιάζει σε κάποιο αντικείμενο, αυτό ίσως υποδηλώνει κόπωση των ματιών λόγω διαθλαστικής ανωμαλίας.

    2. Προβλήματα στην ανάγνωση: Εάν το παιδί δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στο επίπεδο ανάγνωσης που αναμένεται για την ηλικία του και δεν υπάρχει κάποια μάθησης σχετική δυσκολία, τότε μπορεί να παρουσιάζει οφθαλμολογικό πρόβλημα. Τα παιδιά με προβλήματα όρασης επίσης μπορεί να επαναλαμβάνουν μια γραμμή δύο φορές, να χάνουν τη θέση τους ή να χρησιμοποιούν το δάχτυλο για να καθοδηγήσουν τα μάτια τους. Σημαντικό είναι να κρατάμε τα βιβλία και τις συσκευές σε ασφαλή απόσταση για την μακροπρόθεσμη υγεία των ματιών.

    3. Σωματικά σημάδια καταπόνησης: Εάν το παιδί συχνά κλείνει ένα μάτι ή κρατάει αντικείμενα πολύ κοντά ή πολύ μακριά, ή εάν έχει δυσκολία να διακρίνει τα αντικείμενα στον πίνακα, τότε πιθανότατα υπάρχει κάποιο πρόβλημα όρασης. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρή όραση.

    4. Συχνοί πονοκέφαλοι: Τα παιδιά μπορεί να εμφανίζουν συχνά πονοκέφαλους όταν η όρασή τους είναι διαταραγμένη. Οι επανειλημμένοι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι μύες γύρω από τα μάτια πρέπει να εργάζονται πιο σκληρά για να εστιάσουν, προκαλώντας κόπωση και πόνο. Επίσης, ο παρατεταμένος χρόνος που αφιερώνουν σε κοντινές αποστάσεις μπορεί να κουράζει τους μύες γύρω από τα μάτια και να προκαλέσει πονοκέφαλους.

    5. Γέρνει το κεφάλι: Εάν το παιδί έχει εξασκήσει την τέχνη του να γέρνει το κεφάλι του για να διαβάσει ένα βιβλίο, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι κρύβει προβλήματα όρασης.

    6. Κοντινή απόσταση από οθόνες: Ένα από τα πιο συχνά σημάδια προβλημάτων όρασης είναι ο τρόπος που το παιδί κοιτάει μια οθόνη. Εάν το παιδί σας συνηθίζει να καθίσταται πολύ κοντά στην τηλεόραση, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι δυσκολεύεται να δει τις λεπτομέρειες. Αυτή η κακή συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κόπωση των ματιών.

    7. Κλείνει ένα μάτι: Το κλείσιμο ενός ματιού μετά την ολοκλήρωση κάποιας εργασίας μπορεί να είναι ένδειξη ότι χρειάζεται επείγουσα οπτολογική βοήθεια. Αυτή η κίνηση μπορεί να υπερβάλει το ισχυρότερο μάτι και να αποκαλύψει μη διορθωμένα προβλήματα όρασης.

    8. Επιλογή του πρώτου θρανίου: Η προτίμηση του παιδιού να κάθεται στο πρώτο θρανίο μπορεί να έχει πολλές αιτίες, αλλά εάν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα όρασης.

    Τα παραπάνω συμπτώματα είναι απλά κάποιες ενδείξεις ότι το παιδί μπορεί να χρειάζεται γυαλιά. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια στο παιδί σας, συνιστάται να ζητήσετε την γνώμη ενός ειδικού οφθαλμίατρου. Είναι σημαντικό να διενεργήσουμε τακτικά τσεκαπ την όραση των παιδιών μας και να παίρνουμε μέτρα ώστε να διατηρούν την καλή όρασή τους για την υγεία των ματιών τους στο μέλλον.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα