7 Ιουλίου 2024

    Παιδικός καρκίνος: Καλύτερη πρόσβαση σε θεραπείες και ολιστική φροντίδα

    Ο παιδικός καρκίνος αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα παγκοσμίως, αλλά οι ελπίδες για ανάρρωση είναι πλέον πολύ μεγαλύτερες από ποτέ. Την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας, η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) επικεντρώνεται στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη θεραπευτική προσέγγιση και την ποιότητα ζωής των παιδιών που πάσχουν από αυτήν την ασθένεια.

    Παρόλο που τέσσερα από τα πέντε παιδιά που διαγιγνώσκονται με παιδικό καρκίνο επιτυγχάνουν πλήρη ίαση, υπάρχουν δυστυχώς περιπτώσεις που δεν θεραπεύονται και αποτελούν πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα. Ωστόσο, ο τομέας της παιδιατρικής αιματολογίας-ογκολογίας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου, με υψηλά ποσοστά επιβίωσης σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.

    Η ΕΕΠΑΟ συνδράμει στην ενημέρωση της κοινωνίας για τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί και τις βέλτιστες θεραπείες που είναι διαθέσιμες. Με τη χρήση νέων, ισχυρών, ασφαλών και στοχευμένων θεραπευτικών επιλογών, όπως οι μονοκλωνικά αντισώματα και οι CAR-T cell θεραπείες, οι επιστήμονες προσφέρουν μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου στα παιδιά και τους εφήβους.

    Ωστόσο, για να διασφαλίζεται η βέλτιστη θεραπεία και φροντίδα για τα παιδιά και τους εφήβους με καρκίνο, απαιτούνται επαρκείς πόροι και υποδομές. Η ΕΕΠΑΟ ζητεί τη στελέχωση των αντίστοιχων τμημάτων σε νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα, καθώς και την επάρκεια φαρμάκων και εξειδικευμένων εργαστηρίων. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου πρέπει να περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν το παιδί και τον έφηβο με καρκίνο, και η ΕΕΠΑΟ είναι έτοιμη να συμμετάσχει ενεργά σε αυτό το σχέδιο.

    Καθένας μας μπορεί να στηρίξει τους συλλόγους και τους φορείς υποστήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους, είτε με εθελοντική δράση είτε με το να γίνει αιμοδότης ή δότης μυελού των οστών. Με αλληλεγγύη και συνεργασία, μπορούμε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη ποιότητα ζωής για τα παιδιά και τους εφήβους που πάσχουν από παιδικό καρκίνο.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα