7 Ιουλίου 2024

    Πανυγειονομική απεργία για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας

    Σε μια ισχυρή κινητοποίηση προχωρούν σήμερα γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, με αποδοχή της πρόσκλησης για πανυγειονομική απεργία. Η Ένωση Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διεκδικήσουν αυξήσεις στις αμοιβές και προσλήψεις στον δημόσιο τομέα της υγείας.

    Στο πλαίσιο της απεργίας, προγραμματίζεται συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Υγείας την Πέμπτη. Οι απαιτήσεις των εργαζόμενων περιλαμβάνουν τη διπλασιασμό των μισθών, τον διπλασιασμό του προσωπικού και τη διπλασιασμό της χρηματοδότησης του τομέα. Επιπλέον, απαιτούν τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων.

    Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ τονίζουν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της ανεπάρκειας προσωπικού και της έλλειψης χρηματοδότησης. Η έλλειψη προσωπικού έχει πλέον φθάσει σε κρίσιμο σημείο, αφού το χειμώνα αναμένεται να αντιμετωπιστούν ιογενείς νόσοι και άλλα προβλήματα υγείας με 3.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, πολλοί επαγγελματίες του χώρου αποφεύγουν να εργαστούν στο δημόσιο σύστημα υγείας λόγω των χαμηλών αμοιβών, προτιμώντας τον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό.

    Οι ενώσεις επίσης τονίζουν την ανάγκη μονιμοποίησης των υπαλλήλων που εργάζονται σήμερα με συμβάσεις στα νοσοκομεία. Μηνιαία αποχωρούν από τα νοσοκομεία 200 έως και 300 υπάλληλοι, προκαλώντας σοβαρά κενά. Επομένως, η μονιμοποίηση των 20.000 συμβασιούχων εργαζομένων είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και υπήρχε σχετική δέσμευση από τον πρωθυπουργό.

    Η απεργία και η ανάγκη για αυξήσεις στην αποδοχή και προσλήψεις είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν ότι η πρόσφατη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και οι ιδιωτικοποιήσεις δεν αποτελούν λύση, καθώς δεν εξασφαλίζουν την αξιοπιστία και την ποιότητα των υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι απαιτούν την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα