2 Ιουλίου 2024

    Περιττή και ισορροπιακά ανεπαρκής η χρήση γάλατος φόρμουλα για μεγαλύτερα βρέφη και νήπια, αποκαλύπτει μια πρόσφατη έρευνα

    Γάλα φόρμουλα: «Περιττό και διατροφικά ελλιπές» για μεγαλύτερα βρέφη και νήπια, σύμφωνα με έρευνα

    Μια πρόσφατη έρευνα που παρουσιάσθηκε κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, αποκαλύπτει ότι το γάλα φόρμουλα που προωθείται ως θρεπτικό ρόφημα για μεγαλύτερα βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι περιττό και διατροφικά ελλιπές. Η έκθεση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής εστιάζει στα ροφήματα για παιδιά ηλικίας 6-36 μηνών και αμφισβητεί τις πρακτικές μάρκετινγκ που τα προωθούν, αναφέροντας ότι δεν πληρούν τα πρότυπα και τις απαιτήσεις που θα έπρεπε να τηρούν.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διαθέτουν κάποιον ρυθμιστικό φορέα που να εποπτεύει τη φόρμουλα για αυτή την ηλικιακή ομάδα, οπότε η τήρηση των προτύπων δεν εξασφαλίζεται. “Πολλές φορές, αυτά τα γάλατα παρουσιάζονται παραπλανητικά ως απαραίτητο μέρος της διατροφής ενός υγιούς παιδιού, αλλά δεν προσφέρουν κανένα όφελος σε σχέση με το αγελαδινό γάλα που είναι και φθηνότερο”, υποστηρίζει ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, Τζορτζ Φουκς.

    Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει να δοθεί έμφαση στη συνέχιση του μητρικού θηλασμού για τουλάχιστον δύο χρόνια. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, το απλό αγελαδινό γάλα, από την ηλικία των 12 μηνών και έπειτα, θεωρείται κατάλληλο για τα βρέφη, πάντα σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη και πλήρη διατροφή. Εξαιρέσεις καθίστανται μόνον αν πρόκειται για βρέφη με ειδικές διατροφικές ανάγκες, όπου και συνίσταται η συμβουλή του παιδίατρου.

    Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έκθεση επισημαίνουν ότι η αναγραφή σαφών πληροφοριών και η ορθή προώθηση αυτών των προϊόντων είναι απαραίτητες. Τα διαφημιστικά υλικά, τα λογότυπα, οι ονομασίες των προϊόντων και οι συσκευασίες πρέπει να αποσαφηνίζουν ότι δεν πρόκειται για παρασκεύασμα βρεφικού γάλακτος. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση τους κοντά στα βρεφικά γάλατα στα ράφια των καταστημάτων.

    Τέλος, οι παιδίατροι πρέπει να προσφέρουν μια διατροφική αξιολόγηση στα παιδιά και, αν απαιτείται, να προσαρμόζουν τη διατροφή τους με στερεά τροφή ή συμπληρώματα βιταμινών.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα