3 Ιουλίου 2024

    Πιθανή αστοχία μηχανήματος αναισθησίας σε χειρουργείο της Κέρκυρας”

    Σε ένα νοσοκομείο στην Κέρκυρα, η πιθανή βλάβη ενός μηχανήματος αναισθησίας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον, μετά την αναφορά μιας γυναίκας που υποβλήθηκε σε επέμβαση χωρίς να είναι πλήρως αναισθητοποιημένη. Οι ανησυχίες των εργαζομένων σε αυτό το νοσηλευτικό ίδρυμα επικεντρώνονται στο μηχάνημα αναισθησίας, καθώς υπάρχει πιθανότητα να μην ολοκληρώθηκε ο σωστός βαθμός αναισθησίας, το στάδιο της απώλειας συνείδησης. Η γυναίκα υποβλήθηκε σε νευροχειρουργική επέμβαση την προηγούμενη Δευτέρα και παρόλο που της χορηγήθηκαν φάρμακα, είχε συνείδηση κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

    Η κατάσταση που αντιμετωπίζει ένας ασθενής όταν δεν έχει πόνο αλλά διατηρεί τη συνείδηση του, ονομάζεται “εγρήγορση” (awareness), σύμφωνα με αντιπροσώπους της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μια επέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της ανεπαρκούς ανταπόκρισης του οργανισμού του ασθενούς στα φάρμακα ή της ευθύνης του γιατρού. Αν και η ζωή του ασθενούς δεν κινδυνεύει όταν έχει συνείδηση αλλά δεν αισθάνεται πόνο, είναι μια εμπειρία με σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εγρήγορση στο χειρουργείο αποτελεί τον κύριο λόγο για νομικές αγωγές κατά των αναισθησιολόγων.

    Η αναισθησία κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης περιλαμβάνει τρία στάδια: την απώλεια συνείδησης, την αναλγησία και την ακινησία. Το πρώτο επιτυγχάνεται με τη χορήγηση πτητικών αναισθητικών φαρμάκων μέσω του μηχανήματος αναισθησίας. Η αναλγησία προκαλείται από φάρμακα αναισθησίας που χορηγούνται ενδοφλέβια. Συνήθως, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο ασθενής είναι συνδεδεμένος με έναν αναπνευστήρα ή φοράει μια μάσκα μικρότερης κλίμακας, μέσω των οποίων εισπνέονται τα πτητικά αναισθητικά. Η απότυχης λειτουργία του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, συγκεκριμένα του μηχανήματος αναισθησίας και της ικανότητάς του να ανταποκριθεί στην απλήστευση απώλειας συνείδησης, εξετάζεται ως πιθανή αιτία για την περίπτωση αυτή στην Κέρκυρα. Η ακριβής αιτία θα αποκαλυφθεί μέσω της έρευνας που διεξάγεται από το νοσοκομείο.

    Είναι δύσκολο να ανιχνευτεί η κατάσταση της εγρήγορσης κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης. Οι γιατροί δεν μπορούν να καταλάβουν αμέσως εάν ο ασθενής έχει συνείδηση, αλλά το αντιλαμβάνονται μεταγενέστερα, μετά την επέμβαση. Οι γιατροί προσέρχονταν ζητώντας συγγνώμη και αναγνώριζαν το λάθος τους, όπως ανέφερε η αδερφή της ασθενούς σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα