4 Ιουλίου 2024

    Πλατφόρμα υιοθεσίας και αναδοχής

    Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υιοθεσία και αναδοχή ξεκίνησε να λειτουργεί, μετά από δύο εβδομάδες έχουν υποβληθεί 450 αιτήσεις, με τις περισσότερες να αφορούν την αναδοχή. Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, τόνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των υποψηφίων γονέων σε 8-12 μήνες.

    Η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με τους κωδικούς του taxisnet και οι ενδιαφερόμενοι ακολουθούν τις οδηγίες για την υποβολή των απαιτούμενων πιστοποιητικών. Επιπλέον, οι υποψήφιοι γονείς μπορούν να παρακολουθούν ηλεκτρονικά την πορεία της αίτησής τους και το στάδιο που βρίσκεται αυτή.

    Η κ. Φωτίου εξήγησε ότι σύμφωνα με τον αστικό κώδικα, τα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης δεν μπορούν να γίνουν υιοθέτες αλλά μπορούν να προχωρήσουν σε αναδοχή. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να παρέχεται ασφάλεια στους πολίτες για να μην επιδίδονται σε παράνομες υιοθεσίες ή να απευθύνονται σε άλλες χώρες για να υιοθετήσουν παιδιά. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο ότι προσφυγόπουλα δεν αποκλείονται από τη διαδικασία υιοθεσίας.

    Πλέον, τα ιδρύματα υιοθεσίας θα αναρτούν τον ηλεκτρονικό φάκελο των παιδιών στο εθνικό μητρώο, ενώ οι υποψήφιοι γονείς θα περνούν μία κοινή διαδικασία καταλληλότητας. Η έρευνα καταλληλότητας διαρκεί περίπου τρεις μήνες. Η κ. Φωτίου υπερασπίστηκε την αυστηρότητα του πλαισίου λόγω της σοβαρότητας του θέματος υιοθεσίας και αναδοχής.

    Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης έθιξε το θέμα των παιδιών που αναδεικνύουν ότι είναι υιοθετημένα αργοπορημένα και πρότεινε τη δυνατότητα γνωριμίας των παιδιών από τα 18 τους χρόνια μέσω του μητρώου. Επιπλέον, υπογράμμισε τον ειδικό επιτηρητή που παρακολουθεί τις αναδοχές και τη διαδικασία υιοθεσίας μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα