8 Ιουλίου 2024

    Ποιος χρειάζεται περισσότερο ύπνο: Η αγριεμένη μάχη γυναικών και ανδρών

    Αν και εδώ και πολλά χρόνια οι μαμάδες και οι μπαμπάδες έρχονται αντιμέτωποι για το ποιος από τους δύο χρειάζεται περισσότερο ύπνο, η επιστήμη τελικά φέρνει στο φως την αλήθεια. Και αυτή η αλήθεια δείχνει ότι η μάχη αυτή είναι άνιση, καθώς οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άνδρες. Νέα στοιχεία από το Sleep Foundation αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες έχουν διαφορετικές ανάγκες ύπνου λόγω των συνεχών ορμονικών αλλαγών που βιώνουν.

    Σύμφωνα με ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στον ύπνο μεταξύ αγοριών και κοριτσιών μέχρι την προεφηβεία. Ωστόσο, τα προβλήματα ύπνου για τα κορίτσια ξεκινούν ήδη από την ηλικία των 10 ετών, όταν εμφανίζονται οι γυναικείες ορμόνες. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, οι επίπεδα οιστρογόνων, προγεστερόνης και τεστοστερόνης διακυμαίνονται συνεχώς, επηρεάζοντας την ποιότητα του ύπνου. Μεγαλώνοντας, οι ορμονικές αλλαγές που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση και την εγκυμοσύνη, μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές και άγχος στον ύπνο.

    Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν αναφέρει ότι οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από αϋπνία, το Σύνδρομο Ανήσυχων Άκρων (RLS) και άλλα προβλήματα ύπνου σε σύγκριση με τους άνδρες. Ειδικότερα, η υπνική άπνοια αναπτύσσεται σε μεγαλύτερο βαθμό στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης.

    Επιπλέον, ο ανεπαρκής ύπνος είναι πιο επικίνδυνος για την υγεία της καρδιάς και τα επίπεδα ινσουλίνης των γυναικών. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ντιουκ δείχνει ότι ακόμα και όταν μια γυναίκα έχει το ίδιο πρόγραμμα ύπνου με έναν άνδρα, υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσει καρδιακά προβλήματα και να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2. Επίσης, οι γυναίκες ανέφεραν υψηλά επίπεδα ψυχολογικού άγχους, αισθημάτων επιθετικότητας, κατάθλιψης και θυμού. Αντίθετα, αυτά τα αισθήματα δεν παρατηρήθηκαν με τον ίδιο βαθμό στους άντρες που δεν κοιμoντούν αρκετά.

    Επιπλέον, ο εγκέφαλος των γυναικών είναι πιο πολύπλοκος και “καλωδιωμένος” διαφορετικά από αυτόν των ανδρών. Κατά τη διάρκεια του βαθέος ύπνου, ο φλοιός του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνος για τη μνήμη, τη σκέψη και άλλες γνωστικές λειτουργίες, απαλλασσόταν από τις αισθήσεις και ανακάμπτει. Όσο περισσότερο ενεργοποιούμε τον εγκέφαλό μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο περισσότερο χρειαζόμαστε να ανακάμψει και, συνεπώς, τόσο περισσότερο ύπνο. Λόγω της πολυπλοκότητας και των διαφορετικών συνδέσεων του εγκεφάλου, οι γυναίκες έχουν ελαφρώς μεγαλύτερες ανάγκες για ύπνο σε σχέση με τους άνδρες.

    Έτσι, η μάχη για το ποιος χρειάζεται περισσότερο ύπνο φαίνεται να τελειώνει με νέα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν τις ανάγκες των γυναικών για περισσότερο και ποιοτικότερο ύπνο. Οι μαμάδες έχουν την επιστημονική υποστήριξη που χρειάζονται για να απαιτήσουν λίγο περισσότερο χρόνο για ύπνο, αν και μάλλον η μάχη αυτή δεν έχει τέλος.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα