7 Ιουλίου 2024

    ΠΟΥ: Η μείωση της χρήσης καπνού σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά οι καπνοβιομηχανίες εξακολουθούν να πιέζουν

    Με τίτλο “Χρήση καπνού: Πρόοδος και πίεση από τις καπνοβιομηχανίες”, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η παγκόσμια χρήση καπνού έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, ένας στους πέντε ανθρώπους καπνίζει σήμερα έναντι ενός στους τρεις που ήταν το ποσοστό το 2000.

    Παρόλα αυτά, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι η μείωση αυτή έχει επιτευχθεί παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των καπνοβιομηχανιών να επηρεάσουν τις παγκόσμιες πολιτικές υγείας προς όφελός τους. Ο διευθυντής του τμήματος προώθησης της υγείας του ΠΟΥ, δρ. Ρέντιγκερ Κρεχ, τονίζει ότι δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο εφησυχασμού και εξεπλήσσεται από το μέχρι πού μπορεί να φθάσει η καπνοβιομηχανία στην επιδίωξή της κερδών εις βάρος αμέτρητων ζωών.

    Η έκθεση του ΠΟΥ αναφέρει επίσης ότι η Νοτιοανατολική Ασία και η Ευρώπη είναι οι περιοχές με το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών στον κόσμο, με σχεδόν ένα τέταρτο του πληθυσμού να καπνίζει. Παράλληλα, υπάρχουν ορισμένες χώρες όπου η χρήση καπνού εξακολουθεί να αυξάνεται, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ινδονησία, το Κονγκό, ο Ομάν και η Δημοκρατία του Μόλδοβα.

    Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει ότι η χρήση ατμιστικών προϊόντων καπνού έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν τουλάχιστον 362 εκατομμύρια ενήλικες χρήστες αυτών των προϊόντων παγκοσμίως. Ο ΠΟΥ καλεί τις κυβερνήσεις να επιβάλουν μέτρα ελέγχου όσον αφορά αυτά τα προϊόντα, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

    Τέλος, ο ΠΟΥ ανακοινώνει ότι φέτος θα αφιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνού στην προστασία των παιδιών από την παρέμβαση της καπνοβιομηχανίας, με στόχο να προστατευθούν οι μελλοντικές γενιές και να διασφαλιστεί η μείωση της χρήσης καπνού.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα