7 Ιουλίου 2024

    Προσέξτε το βάρος σας! Οι λόγοι που παίρνουμε περισσότερα κιλά το χειμώνα”

    Καθώς πλησιάζει το χειμώνα, πολλοί από εμάς παρατηρούμε αύξηση στο βάρος μας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό το φαινόμενο και είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσουμε για να διατηρήσουμε την υγεία μας και την ποιότητα ζωής μας.

    Ένας από τους λόγους που παίρνουμε περισσότερα κιλά το χειμώνα είναι η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Το χειμώνα συνοδεύεται από γιορτές και εορταστικά γεύματα, όπου συχνά καταναλώνουμε μεγαλύτερες μερίδες φαγητού και πιάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά. Αυτό οδηγεί σε αύξηση των θερμίδων που καταναλώνουμε και στην πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του βάρους μας.

    Επιπλέον, κατά τους χειμερινούς μήνες, πολλοί από εμάς είναι λιγότερο δραστήριοι. Το κρύο και οι κοινωνικές υποχρεώσεις των γιορτών μπορεί να μας αποτρέψουν από την άσκηση και αυτό οδηγεί σε μείωση της καύσης θερμίδων. Αυτή η μείωση της φυσικής μας δραστηριότητας, σε συνδυασμό με την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του βάρους μας.

    Ένας άλλος σοβαρός λόγος αύξησης του βάρους το χειμώνα είναι η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (ΕΣΔ), γνωστή και ως “Winter Blues”. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, έλλειψης ενέργειας, υπνηλίας και αυξημένης όρεξης για τρόφιμα με ζάχαρη και υδατάνθρακες. Αυτή η αλλαγή στη διάθεσή μας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση υψηλής περιεκτικότητας θερμίδων, προκαλώντας περαιτέρω αύξηση του βάρους μας.

    Προκειμένου να παραμείνουμε υγιείς κατά τη διάρκεια του χειμώνα, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Πρώτον, πρέπει να ακολουθούμε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής και να επιλέγουμε θρεπτικά και χορταστικά φαγητά. Κατά τη διάρκεια των γιορτών, μπορούμε να γεμίζουμε το πιάτο μας με υγιεινά φαγητά όπως γαλοπούλα, σαλάτες και ψητά λαχανικά και να απολαμβάνουμε γλυκά ή πιάτα με υψηλή περιεκτικότητα θερμίδων σε μικρότερες μερίδες.

    Επιπλέον, πρέπει να παραμένουμε ενεργοί κατά τους χειμερινούς μήνες. Το περπάτημα και άλλες απλές δραστηριότητες μπορούν να μας βοηθήσουν να καίμε περισσότερες θερμίδες και να διατηρούμε τη σωματική μας ευεξία.

    Αν αισθανθείτε ότι αντιμετωπίζετε κάποια από τα συμπτώματα της Εποχιακής Συναισθηματικής Διαταραχής, μην διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού. Μια σωστή διάγνωση και υποστήριξη μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αυτήν τη διαταραχή και να διατηρήσετε την ψυχική σας ευεξία κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

    Στο σύνολό τους, αυτοί οι τρόποι μπορούν να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε υγιείς και να αποφύγουμε την αύξηση του βάρους μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Θυμηθείτε ότι μικρές διακυμάνσεις στο βάρος είναι φυσιολογικές, αλλά είναι σημαντικό να επιδιώξουμε την υγεία μας και την ισορροπημένη διατροφή όλο το χρόνο.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα