5 Ιουλίου 2024

    Πρωτοποριακές πρακτικές της Σουηδίας για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

    Ο τίτλος με τον οποίο θα μετονομάσουμεείναι: “Πρωτοποριακές πρακτικές της Σουηδίας για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας”.

    Η Σουηδία έχει καταφέρει να προηγηθεί ως προς την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, εφαρμόζοντας μια βέλτιστη πρακτική για την καταπολέμηση του HPV. Σύμφωνα με την Emily Tiemann, Διευθύντρια Πολιτικής Υγείας του Economist Impact, η Σουηδία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο της εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2030.

    Μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου ήταν η εισαγωγή του εμβολίου κατά του HPV το 2006. Το εμβόλιο εισήχθη σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών στα σχολεία το 2012 και των μεγαλύτερων κοριτσιών μέσω αναπληρωματικών προγραμμάτων. Από το 2020, το εμβόλιο αρχίσει να προσφέρεται και στα αγόρια. Η Σουηδία επίσης πραγματοποίησε προληπτικές εκστρατείες ενημέρωσης το 2022 για γυναίκες ηλικίας 23-29 ετών.

    Επιπλέον, η Σουηδία θέσπισε το 1967 ένα εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, το οποίο ενισχύθηκε με την εισαγωγή του τεστ HPV το 2015. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το 2020, η αυτοεξέταση χρησιμοποιήθηκε ως έκτακτο μέτρο και το 2022 εισήχθη σε εθνικό επίπεδο. Με βάση τους στόχους που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η Σουηδία έχει επιτύχει πολύ καλά αποτελέσματα. Το 2021, το 90% των κοριτσιών έχει λάβει μία δόση του εμβολίου HPV πριν από την ηλικία των 15 ετών και το 84% τις πλήρεις δύο δόσεις. Επιπλέον, ο έλεγχος του τραχήλου της μήτρας ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 70%, με κάλυψη 78,5% για γυναίκες ηλικίας 23-70 ετών το 2021.

    Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Σουηδία κατάφερε να επιτύχει αυτά τα αποτελέσματα, η κυρία Tiemann τονίζει ότι ο ρόλος της οργάνωσης και της προσκόλλησης των ανθρώπων στα προγράμματα είναι ζωτικής σημασίας. Η Σουηδία έχει αναπτύξει ένα σύστημα οργανωμένων παρεμβάσεων που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960 και έχει επεκταθεί σε άλλες χώρες. Επιπλέον, η Σουηδία εμπλέκει ενεργά ασθενείς και οργανώσεις υπεράσπισης ώστε να επιτευχθεί στήριξη και συναίνεση για τις πολιτικές υγείας. Η κυβέρνηση της Σουηδίας επίσης λαμβάνει αποφάσεις βάσει σχεδιασμένων δεδομένων υγείας, αξιοποιώντας πληροφορίες από το Εθνικό Μητρώο Προληπτικού Ελέγχου. Η Σουηδία είναι ανοιχτή στη χρήση των δεδομένων των ασθενών για ερευνητικούς σκοπούς, χωρίς την ανάγκη άδειας, και αυτή η πληροφορία χρησιμοποιείται για την ανάλυση των προγραμμάτων και την καθοδήγηση της πολιτικής λήψης αποφάσεων.

    Η Σουηδία εισήγαγε επίσης την αυτοεξέταση ως μέσο πρωτογενούς ελέγχου, προσφέροντας κιτ σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 23-29 ετών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτή η πρωτοποριακή πρακτική αυξάνει την κάλυψη του προσυμπτωματικού ελέγχου. Επιπλέον, η Σουηδία πρωτοστάτησε στην εκστρατεία συμπληρωματικού εμβολιασμού το 2012, προσφέροντας εμβόλια σε κορίτσια ηλικίας 12 έως 18 ετών που δεν ήταν καλυπτόμενα από τα προγράμματα μαζικού εμβολιασμού στα σχολεία.

    Τέλος, η Σουηδία έχει διεξάγει ειδικές έρευνες για τα εμπόδια στον εμβολιασμό και τον προσυμπτωματικό έλεγχο και έχει αναπτύξει εκστρατείες που απευθύνονται σε εκείνους που δεν συμμετέχουν. Αυτές οι πρωτοποριακές πρακτικές της Σουηδίας μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για άλλες χώρες που επιθυμούν να εισαγάγουν παρόμοια προγράμματα.

    Η Σουηδία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον περιορισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθιστώντας την παράδειγμα προς μίμηση. Ο στόχος της εξάλειψης φαίνεται όλο και πιο δεδομένος, καθώς η εφαρμογή πρωτοποριακών πρακτικών και η ενεργή συμμετοχή του πληθυσμού έχουν αποδώσει θετικά αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να διδαχθούμε από την εμπειρία της Σουηδίας και να εφαρμόσουμε ανάλογες πρακτικές σε άλλες χώρες, προκειμένου να εξαλείψουμε αυτήν τη θανατηφόρα ασθένεια.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα