6 Ιουλίου 2024

    Πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως: Η ανατροπή της καρδιαγγειακής νόσου και οι προβληματισμοί για το μέλλον

    Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόωρο θάνατο λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό αναφέρεται σε μια νέα έκθεση που δημοσιεύεται στο Journal of the American College of Cardiology. Αυτή η έκθεση αποτελεί τη νέα επιστημονική έρευνα που αφορά στην υγεία και ανακοινώνει εκτιμήσεις για την εξάπλωση και την επίπτωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων παγκοσμίως.

    Ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων από καρδιαγγειακή νόσο αυξήθηκε κατά 59% τα τελευταία τριάντα χρόνια, από 12,4 εκατομμύρια το 1990 σε 19,8 εκατομμύρια το 2022. Αυτή η αύξηση είναι ανησυχητική και προκαλεί ανησυχία για την υγεία των ανθρώπων.

    Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούνται από 18 διαφορετικές κατηγορίες ασθενειών και επηρεάζονται από 15 βασικούς παράγοντες κινδύνου. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν περιβαλλοντικούς, μεταβολικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες.

    Παρατηρείται ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, οι διατροφικοί παράγοντες και η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι καίριες αιτίες θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης, αναφέρεται ότι οι περιοχές με την υψηλότερη επιβάρυνση από καρδιαγγειακά νοσήματα λόγω διατροφικού κινδύνου βρίσκονται στην Κεντρική Ασία, στην Ωκεανία και σε μερικές περιοχές της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

    Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι η ανατολική Ευρώπη έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, με 553 θανάτους ανά 100.000 άτομα. Εναντίον αυτού, η Αυστραλία έχει το χαμηλότερο ποσοστό θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, με 122,5 θανάτους ανά 100.000 άτομα.

    Παρά την ύπαρξη αυτών των αριθμών, η έρευνα υπογραμμίζει ότι ένας κόσμος χωρίς καρδιαγγειακά νοσήματα είναι δυνατός. Είναι επείγουσα ανάγκη οι χώρες να εφαρμόσουν στρατηγικές δημόσιας υγείας για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και να δράσουν παγκοσμίως για τη διάδοση πληροφοριών και την υλοποίηση προγραμμάτων υγείας, ιδίως σε χώρες με δυσκολία πρόσβασης.

    Είναι καιρός να δώσουμε προτεραιότητα στην υγεία μας και να αναλάβουμε δράση για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την παγκόσμια επιδημία. Με τη σωστή προληπτική προσέγγιση, μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτήν την τάση και να ζήσουμε μια ζωή με υγιές καρδιοαγγειακό σύστημα. Ας ξεκινήσουμε σήμερα για ένα λαμπρότερο μέλλον για όλους μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα