8 Ιουλίου 2024

    Πόσες εκφράσεις προσώπου έχουν οι γάτες; Επιστήμονες απαντούν και ο αριθμός θα σας εκπλήξει

    Οι γάτες είναι γνωστές για την εκφραστικότητα του προσώπου τους και τον τρόπο με τον οποίο εκφράζουν τα συναισθήματα τους. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν γνωρίζαμε πόσες πολλές εκφράσεις μπορούν να έχουν. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε περιοδικό επιστημονικής έρευνας αποκαλύπτει ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι περιμέναμε.

    Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από Αμερικανούς επιστήμονες, οι εκφράσεις προσώπου που μελετήθηκαν σε εξημερωμένες γάτες ήταν 276. Αυτό είναι ένα πραγματικά εκπληκτικό αποτέλεσμα για ένα τόσο μικρό και γοητευτικό ζώο όπως είναι η γάτα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η εξημερωμένες γάτες είναι πιο δεκτικές κοινωνικά και αυτό έχει έναν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της εκφραστικότητας του προσώπου τους.

    Η μελέτη διεξήχθη με την χρήση ενός συστήματος κωδικοποίησης που ονομάζεται Cat Facial Action Coding System. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις διάφορες κινήσεις των μυών του προσώπου των γατών και κατέγραψαν τον αριθμό και τους τύπους των εκφράσεων που παρατηρήθηκαν. Το 45% των κωδικοποιημένων εκφράσεων ήταν φιλικές, το 37% ήταν επιθετικές και το υπόλοιπο 18% είχε διφορούμενη σημασία.

    Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 53 γατών που βιντεοσκοπήθηκαν σε ένα τοπικό cat café. Οι γάτες αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους και οι ερευνητές παρατήρησαν την εκφραστικότητα του προσώπου τους. Η μελέτη δεν συμπεριλάμβανε τις μυϊκές κινήσεις που σχετίζονται με βιολογικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή και το χασμουρητό.

    Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στο μέλλον θα μπορέσουν να διευρύνουν το δείγμα των γατών και να μελετήσουν ακόμη περισσότερες εκφράσεις και τη σημασία τους. Αυτή η έρευνα μας δίνει μια πιο λεπτομερή εικόνα για την εκφραστικότητα των γατών και μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους.

    Τελικά, οι γάτες δεν είναι μόνο γοητευτικά ζώα, αλλά έχουν και μια πολύπλοκη εκφραστικότητα που αξίζει να διερευνηθεί περισσότερο. Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα ενθαρρύνει και άλλες έρευνες στο μέλλον, προκειμένου να αποκωδικοποιήσουμε τη γλώσσα των γατών και να βελτιώσουμε την επικοινωνία μας μαζί τους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα