9 Ιουλίου 2024

    Πώς η αγκαλιά μεταμορφώνει το μωρό σας: Ένας νέος λόγος για να αγκαλιάζουμε περισσότερο”

    Η επικοινωνία και η αγκαλιά μεταξύ γονέων και παιδιών είναι πάντα ένα ιδιαίτερο στιγμιότυπο γεμάτο αγάπη και συναισθήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, αυτές οι αγκαλιές μπορεί να έχουν επίσης σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του μωρού. Οι επιστήμονες από το Νοσοκομείο Παίδων του Οχάιο στις ΗΠΑ διεξήγαγαν μια έρευνα με 125 βρέφη, και ανακάλυψαν ότι η φυσική επαφή του μωρού με τους γονείς του έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι βρέφη που ήρθαν σε επαφή με περισσότερες αγκαλιές και έκφραση αγάπης από τους γονείς τους έδειξαν πιο έντονη ανταπόκριση στην επικοινωνία. Αυτός ο συσχετισμός υποδηλώνει ότι απλές κινήσεις, όπως να κρατάμε τα μωρά μας κοντά στο δέρμα μας ή να τα λικνίζουμε απαλά, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ο εγκέφαλός τους.

    Η διευθύντρια της έρευνας, δρ. Nathalie Maitre, υποστηρίζει ότι η έκφραση αγάπης και στοργής είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Αυτό μας δίνει έναν ακόμα λόγο για να αγκαλιάζουμε τα μωρά μας όσο πιο συχνά μπορούμε. Ένα απλό άγγιγμα και μια αγκαλιά μπορούν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη του μωρού σε εαυτό του και να το βοηθήσουν να αναπτύξει μια θετική αυτοεικόνα.

    Πέρα από τον συναισθηματικό δεσμό, υπάρχουν και πολλά άλλα οφέλη από την αγκαλιά. Μερικοί από αυτούς είναι οι εξής:

    1. Αύξηση των επιπέδων ωκυτοκίνης: Η αγκαλιά αυξάνει την παραγωγή της ορμόνης αυτής, γνωστής και ως “ορμόνη της αγάπης”. Αυτή η ορμόνη βοηθά να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός και η απόρριψη.

    2. Αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης: Η αγκαλιά βελτιώνει τη διάθεση και αυξάνει την ορμόνη της ευτυχίας, γνωστής και ως “ορμόνη της ευτυχίας”.

    3. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Το άγγιγμα και η αγκαλιά ενεργοποιούν το θύμο αδένα, που είναι υπεύθυνος για την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, που αποτελούν τη γραμμή άμυνας του οργανισμού κατά των μικροβίων και ιών.

    4. Αύξηση της αυτοπεποίθησης: Το άγγιγμα και η αγκαλιά ανιχνεύονται ήδη στον εγκέφαλο του μωρού από τις πρώτες στιγμές μετά τη γέννηση ως συνώνυμο της αγάπης. Αυτή η σύνδεση μένει στην ενήλικη ζωή του και μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του.

    5. Χαλάρωση του μυϊκού συστήματος: Η αγκαλιά απελευθερώνει την ένταση από τους μύες και βοηθά στην καταπολέμηση του πόνου, καθώς αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος.

    Άρα, πέρα από την αγάπη και την συγκίνηση που νιώθουμε όταν αγκαλιάζουμε τα μωρά μας, υπάρχουν πολλοί επιπλέον λόγοι για να αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας όσο πιο συχνά μπορούμε. Αυτή η απλή και φυσική επαφή έχει τη δύναμη να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και να βοηθήσει το μωρό να αναπτύξει θερμοκρασία και εμπιστοσύνη. Έτσι, ας αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας όσο το δυνατόν περισσότερο και ας μοιραστούμε αυτήν την σημαντική πληροφορία, για να ευαισθητοποιήσουμε και άλλους για τη σημασία της απεριόριστης αγάπης προς τα παιδιά.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα