7 Ιουλίου 2024

    Πώς η ύπαιθρος μπορεί να ευεργετήσει την υγεία μας

    Συνδέοντας με τη φύση: Ο τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία σας

    Η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους έχει αποδειχθεί να έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Μειώνει το στρες, την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τη διάθεση και την ψυχική μας υγεία. Οι επαγγελματίες υγείας προσφέρουν συχνά τη συμβουλή να περνάμε περισσότερο χρόνο στην ύπαιθρο προκειμένου να βελτιώσουμε την ευεξία μας. Ανακαλύψτε πώς η παρουσία στο φυσικό περιβάλλον μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι και πιο ισορροπημένοι.

    “Είναι μια πλήρης αισθητηριακή εμπειρία που μας βοηθά να αισθανθούμε πιο δεμένοι, γειωμένοι και μέρος κάτι μεγαλύτερου από εμάς τους ίδιους”, λέει ο περιβαλλοντικός ψυχολόγος Lee Chambers. Η παραμονή στην ύπαιθρο μας επιτρέπει να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη του ηλιακού φωτός και να αυξήσουμε την έκκριση σεροτονίνης, παρέχοντάς μας μια βελτιωμένη διάθεση. Επίσης, η διαρκής αλληλεπίδραση μας με το φυσικό περιβάλλον επιτρέπει στα ερεθίσματα να μειωθούν και να επικεντρωθούμε σε ευχάριστα βιοφιλικά μοτίβα και χρώματα.

    Γιατί η παρουσία στην ύπαιθρο είναι τόσο ευεργετική για εμάς; Η άσκηση είναι γνωστό ότι απελευθερώνει χημικές ουσίες, όπως οι ενδορφίνες, που βελτιώνουν τη διάθεση μας. Ωστόσο, η απλή παρουσία σε έναν χώρο πρασίνου και η επανασύνδεση με τη φύση μπορεί να έχει εξίσου θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένας περίπατος μιας ώρας στη φύση μπορεί να μειώσει το στρες περισσότερο από ό,τι ένας περίπατος μιας ώρας στην πόλη. Η έκθεση στα δέντρα, στον ουρανό και στον ήχο των πουλιών έχει αποδειχθεί επίσης ότι ευεργετεί την ψυχική μας υγεία. Ακόμη και μόλις 10 λεπτά σε ένα φυσικό περιβάλλον μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώσουμε πιο ευτυχισμένοι και να μειώσουμε το σωματικό και ψυχικό άγχος.

    Οι Ιάπωνες έχουν καθιερώσει την παράδοση του “λουτρού στο δάσος”, γνωστή και ως shinrin yoku, που αποτελεί μια μέθοδο ηρεμίας και χαλάρωσης στη φύση. Η απλή παρατήρηση της φύσης γύρω μας, η βαθιά αναπνοή και η επαφή με τα δέντρα μπορεί να μας βοηθήσει να αποφορτιστούμε και να αισθανθούμε ευεξία. Επιπλέον, η κηπουρική έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά θεραπευτική, συνδυάζοντας τη σωματική δραστηριότητα με την έκθεση στο φως του ήλιου και τη φύση.

    Πώς μπορείτε να περνάτε περισσότερο χρόνο στην ύπαιθρο; Αν και όλοι δεν έχουν τον προσωπικό τους κήπο, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να απολαύσετε τη φύση.

    Δοκιμάστε την κηπουρική. Η κηπουρική είναι μια βαθιά προσεκτική δραστηριότητα που μας βοηθά να αισθανθούμε πιο συνδεδεμένοι με τη φύση και να ξεφύγουμε από το άγχος και τις ανησυχίες μας. Η καλλιέργεια φυτών προσφέρει επίσης δημιουργική έκφραση και ικανοποίηση. Αν δεν έχετε δικό σας κήπο, μπορείτε να ενταχθείτε σε κοινοτικούς κήπους ή να αναζητήσετε εναλλακτικές λύσεις όπως οικοπαρατηρήσεις.

    Περπατήστε. Ένας απλός περίπατος στο πάρκο μπορεί να σας προσφέρει αρκετά οφέλη. Αναζητήστε διαδρομές που περνούν από χώρους πρασίνου και δέντρα. Ακόμη και ένας σύντομος περίπατος στο μεσημεριανό διάλειμμα μπορεί να σας δώσει ενέργεια και να βελτιώσει τη διάθεσή σας.

    Ζήστε κοντά στη φύση. Η ζωή κοντά στη φύση έχει ευρεία και μακροχρόνια οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων χρόνιων ασθενειών. Επίσης, έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε τη σημασία της φύσης για την ευεξία μας και να προωθούμε τη συμπερίληψή της στην καθημερινή μας ζωή.

    Το να περνάμε περισσότερο χρόνο στην ύπαιθρο είναι ένας εύκολος και αποδοτικός τρόπος να βελτιώσουμε την υγεία και την ευημερία μας. Αφήστε τον καθημερινό άγχος πίσω και εκμεταλλευτείτε τη φύση για να ενισχύσετε τη θετική σας διάθεση και να αισθανθείτε πιο αναζωογονημένοι.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα