6 Ιουλίου 2024

    Πώς να αναγνωρίσετε την αλληλεπίδραση μεταξύ των γατών σας

    Όταν ζείτε με περισσότερες από μία γάτες, μπορεί να συναντήσετε συχνά την εικόνα τους να παλεύουν, γραπωμένες η μία πάνω στην άλλη ή να ανταλλάσσουν κλωτσιές και χαστουκάκια. Αυτή η εικόνα μπορεί να σας κάνει να αναρωτηθείτε αν μιλάμε για τσακωμό ή παιχνίδι. Μερικές φορές μπορεί να μπερδευτούμε και να μην είμαστε σίγουροι αν οι γάτες μας περνούν καλά και κοινωνικοποιούνται ή αν είναι επιθετικές μεταξύ τους. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορούν να καταστήσουν σαφές τον τύπο της αλληλεπίδρασης που συμβαίνει μεταξύ των γατών μας.

    Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε αν οι γάτες μας παίζουν ή παλεύουν; Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο χρόνο στο περιοδικό Scientific Reports, προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τη σύγχυση ανάμεσα στις παιχνιδοτσακωμομπουνιές και τις πραγματικές καβγάδες. Σκοπός της μελέτης ήταν να ανιχνεύσει τους παράγοντες που οδηγούν σε έναν καβγά μεταξύ των γατών. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς οι καβγάδες μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς σε ανθρώπους ή άλλα ζώα, αλλά και να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των αγαπημένων μας γατών.

    Η έρευνα που διεξήγαγαν οι Noema Gajdoš-Kmecová από το Κτηνιατρικό Πανεπιστήμιο της Σλοβακίας και από το Πανεπιστήμιο του Lincoln στην Αγγλία, ανέλυσε 105 βίντεο με αλληλεπιδράσεις 210 γατών. Οι ερευνητές ταξίνοντας τα δεδομένα σε συγκεκριμένες συμπεριφορές που χρησιμοποιούνται στη μελέτη της ζωικής συμπεριφοράς, κατέληξαν στην διακριτοποίηση τριών κατηγοριών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γατών.

    Η πρώτη κατηγορία είναι η παιχνιδιάρικη, όπου το 40% των γάτων στα βίντεο παλεύουν χωρίς να βγάζουν ήχους. Η δεύτερη κατηγορία είναι η επιθετική, περιλαμβάνει όλες τις κοινωνικές συμπεριφορές με απειλή, επιθετικότητα και υποταγή. Οι γάτες αυτής της ομάδας έβγαζαν ήχους και είχαν επαναληπτικές φάσεις αδράνειας. Το 32% των συμπεριφορών των γατών κατηγοριοποιήθηκε ως επιθετικές. Τέλος, η τρίτη κατηγορία είναι η ενδιάμεση, όπου το 28% των γατών στα βίντεο ανήκαν σε αυτή την ομάδα η οποία ήταν πιο συνδεδεμένη με την πρώτη ομάδα (παιχνιδιάρικη) παρά με τη δεύτερη (επιθετική). Οι γάτες σε αυτή την ομάδα αλληλεπιδρούσαν για παρατεταμένες περιόδους που διακόπτονταν από παύσεις.

    Οι παρατηρήσεις που έγιναν στα βίντεο συμφωνούν επίσης με τον τρόπο που οι ερευνητές περιέγραψαν την κάθε αλληλεπίδραση. Αυτό που προκύπτει είναι ότι κάποιες γάτες μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά και χαρούμενα, παρά το γεγονός ότι έχουν την τάση να διεκδικούν τον χώρο τους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα