7 Ιουλίου 2024

    Πώς να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να ζητάει ευγενικά αυτό που θέλει

    Ένας κηδεμόνας σκύλου συνήθως θα σας πει ότι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να διδάξετε στον σκύλο σας είναι να μη δαγκώνει, να μη γαβγίζει συνέχεια ή να μην κάνει τις ανάγκες του μέσα στο σπίτι. Όλα αυτά είναι σημαντικά, αλλά σύμφωνα με πολλούς εκπαιδευτές, το πιο σημαντικό πράγμα πρέπει να είναι κάτι άλλο. Και αυτό είναι το να ζητάει ευγενικά αυτό που θέλει.

    Πολλοί σκύλοι, όταν θέλουν προσοχή ή να πάρουν κάτι, πηδούν πάνω στους ανθρώπους ή χρησιμοποιούν επιθετικές τακτικές. Αυτό συμβαίνει γιατί απλά λειτουργεί. Ωστόσο, οι κακές συμπεριφορές είναι δύσκολο να αλλάξουν αργότερα. Είναι σημαντικό να μάθει ο σκύλος να ζητάει ευγενικά αυτό που θέλει, γιατί αυτό το βοηθά να επικοινωνεί καλύτερα με τον ιδιοκτήτη του και να έχει μια συμπεριφορά που δεν δημιουργεί προβλήματα.

    Πώς μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας να ζητάει ευγενικά αυτό που θέλει; Το πρώτο βήμα είναι να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο να έχει συμπεριφορές που αξίζουν ανταμοιβή. Όταν μάθει κάτι καλό και υπακούει, πρέπει να το ανταμείβουμε, ώστε να συνδυάσει την υπάκουη με το καλό αίσθημα. Μια απλή ασκηση είναι να ζητήσουμε από τον σκύλο να καθίσει πριν του δώσουμε το φαγητό του. Όταν κάθεται, τον επαινούμε και στη συνέχεια του δίνουμε το φαγητό. Με τον τρόπο αυτό, μαθαίνει ότι όταν κάθεται, λαμβάνει αυτό που θέλει.

    Ένας άλλος τρόπος είναι να του ζητάμε να κάτσει ή να ξαπλώσει πριν του δώσουμε οτιδήποτε. Αν μάθει να κάτσει ή να ξαπλώσει, δεν μπορεί να πηδάει ή να κάνει οτιδήποτε άλλο ταυτόχρονα. Έτσι, μαθαίνει ότι για να πάρει αυτό που θέλει, πρέπει να έχει μια καλή συμπεριφορά.

    Είναι σημαντικό να διαφοροποιούμε τα πράγματα που ζητάμε από τον σκύλο μας. Αν πάντα του ζητάμε να κάθεται για να πάρει το φαγητό του, θα μάθει ότι αυτό είναι το μόνο που πρέπει να κάνει για να το πάρει. Αν του ζητάμε εναλλάξ να κάνει κάποια από τις διαθέσιμες εκπαιδευτικές ασκήσεις, τότε θα μάθει ότι πρέπει να κάνει κάτι για να πάρει αυτό που θέλει.

    Μαθαίνοντας τον σκύλο σας να ζητάει ευγενικά αυτό που θέλει, ενισχύετε τη θέση σας ως αρχηγού και κάνετε τη ζωή μαζί του πιο ευχάριστη και πιο εύκολη. Μην ξεχνάτε ότι όλα ξεκινούν με την εκπαίδευση.
    Πώς να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να ζητάει ευγενικά αυτό που θέλει
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα