4 Ιουλίου 2024

    Πώς να προστατέψετε τον σκύλο σας από την φόλα – Αποτελεσματικές συμβουλές για τη σωτηρία του

    Η φόλα είναι μια από τις πιο τραγικές και δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας κηδεμόνας σκύλου. Ο σκύλος μας είναι μέλος της οικογένειάς και η ανάγκη να τον προστατεύουμε είναι υπερβολικά δυνατή. Σε αυτό το, θα παρουσιάσουμε ορισμένες συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε την φόλα και να σώσετε τον αγαπημένο σας σκύλο.

    Καταρχήν, πρέπει να αναφέρουμε τα διάφορα είδη φόλας που υπάρχουν. Οι άνθρωποι που καταπατούν την ανθρώπινη ελπίδα για την συνύπαρξη μαζί με τα ζώα τοποθετούν δηλητήριο μέσα σε δελεαστικό φαγητό. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν φυτοφάρμακο ή ποντικοφάρμακο, καθώς και άλλες τοξικές ουσίες που είναι θανατηφόρες για τα αθώα πλάσματα. Πολύ πιο επικίνδυνη είναι η τοποθέτηση αιχμηρών αντικειμένων, όπως γυαλιά και καρφιά, μέσα στο φαγητό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι βλάβες στα εσωτερικά όργανα είναι συχνά αποκαρδιωτικές και ο σκύλος μπορεί να χάσει τη ζωή του.

    Τα συμπτώματα που εμφανίζονται μετά την κατανάλωση φόλας είναι ανησυχητικά. Ο σκύλος μας μπορεί να παρουσιάσει μυικό τρόμο, αφρούς από το στόμα, έντονη διάρροια και σιελόρροια, σπασμούς, εμετούς, σμίκρυνση της κόρης του ματιού και, τελικά, ακόμη και θάνατο. Γι’ αυτόν το λόγο, είναι κρίσιμο να αντιδράσουμε γρήγορα και να πάμε τον αγαπημένο μας σκύλο σε ένα κτηνιατρείο.

    Αν δεν είναι δυνατή η άμεση επίσκεψη σε κτηνίατρο, μπορείτε να δοκιμάσετε να προκαλέσετε εμετό στον σκύλο σας με μια ένεση ή με ένα σιρόπι της ίδιας σκοπιάς. Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει μόνο εάν το ζώο είναι όρθιο και όχι αναπαυμένο. Πρέπει πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες του κτηνίατρου. Όταν προκαλείται εμετός, το επόμενο βήμα είναι η ένεση ατροπίνης, η οποία θεωρείται αντίδοτο σε περίπτωση εισπόλωσης φυτοφαρμάκου. Η ατροπίνη προκαλεί επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού, αύξηση της αρτηριακής πίεσης και μείωση της ορμήσεως υγρών. Η ένεση αυτή μπορεί να γίνει στον λαιμό του σκύλου και οι ποσότητες πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με το βάρος του ζώου. Είναι πάντα ιδανικό να ζητήσετε οδηγίες από τον κτηνίατρό σας, για να είστε έτοιμοι για οποιαδήποτε περίπτωση επείγουσας ανάγκης. Επιπλέον, είναι σημαντικό να έχετε πάντα μια ένεση ατροπίνης στο κουτί πρώτων βοηθειών του σκύλου σας, αν και ελπίζουμε να μην χρειαστείτε ποτέ να τη χρησιμοποιήσετε.

    Αν ο σκύλος σας έχει καταπιεί φυτοφάρμακο και δεν έχετε αντιληφθεί, τα συμπτώματα ενδέχεται να εμφανιστούν μετά από 2 ή 3 ημέρες. Μπορεί να παρατηρηθούν σκούρες κηλίδες στο σώμα ή τα ούλα του σκύλου, καθώς και αιμορραγία από το στόμα ή τη μύτη. Μέχρι να πάτε τον σκύλο σας σε κτηνίατρο, μπορείτε να του δώσετε βιταμίνη Κ, η οποία βοηθάει στην πήξη του αίματος.

    Δυστυχώς, στις περιπτώσεις φόλας με αιχμηρά αντικείμενα, δεν υπάρχει πολλά που μπορείτε να κάνετε. Η κορυφαία προτεραιότητα είναι να μεταφέρετε τον σκύλο σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε ένα κτηνιατρείο, όπου ο ειδικός θα προσπαθήσει να αφαιρέσει τα αντικείμενα. Είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι για τέτοιες αναγκαίες περιπτώσεις και να έχετε στο κουτί πρώτων βοηθειών σας τηλέφωνο κτηνίατρου και τις απαραίτητες οδηγίες.

    Είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε προσεκτικοί και να παρατηρούμε τον σκύλο μας κατά τη διάρκεια των βόλτας μας, προκειμένου να αποφύγουμε τέτοια ατυχήματα. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ανθρώποι που επιθυμούν να βλάψουν αυτά τα αθώα πλάσματα. Ωστόσο, μέχρι να τεθεί τέλος σε αυτήν την ανεύθυνη συμπεριφορά, είναι καθήκον μας να προστατεύουμε τους σκύλους μας από τη φόλα. Συνιστούμε να έχετε τα κατάλληλα φάρμακα στο κουτί πρώτων βοηθειών του σκύλου σας και να λάβετε συμβουλές από τον κτηνίατρό σας σχετικά με αυτό το ζήτημα. Ελπίζουμε ότι οι φόλες θα σταματήσουν εδώ και ότι οι σκύλοι θα ζήσουν μια ζωή ελεύθερη από τον φόβο της τροπαράδοσης.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα