30 Ιουνίου 2024

    Πώς προετοιμαζόμαστε για σεισμό – Ακολουθήστε τις οδηγίες για ασφάλεια

    Σε περίπτωση σεισμού, είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς να προετοιμαστούμε και να αντιδράσουμε για να προστατευτούμε και τους γύρω μας. Ακολουθώντας τις οδηγίες από την Πολιτική Προστασία, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο και να βρισκόμαστε σε ασφαλή θέση κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

    Πριν από το σεισμό, πρέπει να προετοιμαστούμε το σπίτι μας. Στερεώνουμε καλά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες και απομακρύνουμε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν. Επίσης, βιδώνουμε καλά στους τοίχους το θερμοσίφωνα και τις δεξαμενές καυσίμων και νερού. Τοποθετούμε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια και στερεώνουμε καλά τα φωτιστικά σώματα και τους ανεμιστήρες οροφής. Επίσης, εντοπίζουμε ασφαλείς χώρους σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού μας, κάτω από ανθεκτικά γραφεία ή τραπέζια και μακριά από γυάλινες επιφάνειες και βιβλιοθήκες. Επιπλέον, προμηθευόμαστε ένα φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, ένα φακό και ένα βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.

    Σε περίπτωση που βρισκόμαστε έξω από το σπίτι μας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, επιλέγουμε έναν ασφαλή χώρο συνάντησης μακριά από κτίρια και δέντρα, καθώς και μακριά από τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια.

    Όταν συμβαίνει ο σεισμός, πρέπει να διατηρούμε την ψυχραιμία μας. Αν βρισκόμαστε μέσα στο σπίτι, καλύπτουμε το κεφάλι μας και γονατίζουμε κάτω από ένα ανθεκτικό έπιπλο όπως τραπέζι ή γραφείο. Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίζουμε στο μέσον του δωματίου, προστατεύοντας το κεφάλι και τον αυχένα μας. Απομακρυνόμαστε από γυάλινες επιφάνειες και έπιπλα που μπορεί να μας τραυματίσουν. Δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να εγκαταλείψουμε το σπίτι μας ή να βγούμε στο μπαλκόνι. Αν βρισκόμαστε σε ψηλό κτίριο, πρέπει να απομακρυνθούμε από τα τζάμια και τους εξωτερικούς τοίχους.

    Σε περίπτωση που βρισκόμαστε σε χώρο ψυχαγωγίας, εμπορικό κέντρο ή μεγάλο κατάστημα, πρέπει να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να μένουμε στον χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους.

    Αν βρισκόμαστε σε ανοιχτό χώρο κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, πρέπει να απομακρυνθούμε από χώρους που βρίσκονται κάτω από κτίρια, τηλεφωνικά και ηλεκτρικά καλώδια. Εάν έχουμε μαζί μας τσάντα ή χαρτοφύλακα, πρέπει να καλύψουμε το κεφάλι μας με αυτά. Αν βρισκόμαστε μέσα στο αυτοκίνητο, καταφύγουμε σε ανοιχτό χώρο και σταματάμε προσεκτικά, ώστε να μην εμποδίζουμε την κυκλοφορία και να αποφύγουμε σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.

    Μετά το σεισμό, πρέπει να προετοιμαστούμε για τυχόν μετασεισμούς και να ελέγξουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας για πιθανούς τραυματισμούς. Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι, δεν πρέπει να τους μετακινούμε. Απομακρυνόμαστε από το κτίριο και ακολουθούμε τις οδηγίες των Αρχών, αποφεύγοντας το να δώσουμε προσοχή σε φημολογίες. Επίσης, πρέπει να αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε άσκοπα το αυτοκίνητό μας για να μην εμποδίσουμε το έργο των συνεργείων διάσωσης. Σημειώνουμε επίσης ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε το τηλέφωνό μας μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί μπορεί να προκαλείται υπερφόρτωση των δικτύων. Αν επιστρέψουμε στο σπίτι μας, πρέπει να ελέγξουμε για βλάβες, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου και να μην επιχειρήσουμε να μπούμε εάν υπάρχουν τέτοια προβλήματα.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα