5 Ιουλίου 2024

    Σκεύος Ζερβός: Ο Καλυμνιώτης σφουγγαράς που έγινε διάσημος ιατρός και πατέρας της τηλεϊατρικής”

    Σκεύος Ζερβός. Ο σφουγγαράς που έγινε διάσημος ιατρός και “πατέρας της τηλεϊατρικής”. Πώς βρήκε τη νόσο των σπογγαλιέων

    Όλοι γνωρίζουν το τεστ Παπ που πήρε το όνομά του από τον σπουδαίο Έλληνα επιστήμονα Γεώργιο Παπανικολάου. Πόσοι όμως γνωρίζουν τη νόσο Σκεύου Ζερβού που “βαφτίστηκε” προς τιμήν ενός εξίσου σπουδαίου Καλυμνιώτη γιατρού;

    Σκεύος Ζερβός: Ο Καλυμνιώτης σφουγγαράς που έγινε διάσημος ιατρός και πατέρας της τηλεϊατρικής

    Ο Σκευοφύλαξ Ζερβός, γεννηθείς το 1875 στην Κάλυμνο, δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι ο απλός σφουγγαράς θα γίνει ένας από τους σημαντικότερους ιατρούς της εποχής του και θα αναγνωριστεί ως ο “πατέρας της τηλεϊατρικής”. Η ζωή του Ζερβού ήταν γεμάτη προκλήσεις και ανακαλύψεις που άλλαξαν την ιατρική.

    Το πρώτο επίτευγμα του Ζερβού ήταν οι μεταμοσχεύσεις. Ήταν ο πρώτος που δοκίμασε μεταμόσχευση γεννητικών οργάνων σε ζώα και αργότερα σε ανθρώπους. Η πρώτη μεταμόσχευση όρχεων από πίθηκο σε άνθρωπο πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Ζερβού, κάνοντας τον παντοδύναμο στον τομέα αυτό.

    Εκτός από τις μεταμοσχεύσεις, ο Ζερβός ανακάλυψε και τη νόσο των σπογγαλιέων. Οι γυμνοί σφουγγάρια, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, ερχόντουσαν σε επαφή με έναν μικροοργανισμό που εκκρίνει δηλητηριώδες υγρό. Ο Ζερβός αποκάλυψε ότι η νεκρωτική δερματίτιδα των σπογγαλιέων προκαλείται από τα κοιλεντερωτά ακτίνια. Η ανακάλυψη αυτή είναι μια σημαντική ιατρική πρόοδος και η νόσος ονομάστηκε “Νόσος Σκεύου Ζερβού” από την Ιατρική Ακαδημία των Παρισίων.

    Ως πατριώτης, ο Ζερβός αγωνίστηκε για την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα. Ίδρυσε τον Αιγαιοπελαγίτικο Σύλλογο και παρέμεινε αφοσιωμένος στον αγώνα για την ελευθερία του τόπου του. Υπηρέτησε ως εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό και συνόδευσε ακόμα και τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών το 1920.

    Ωστόσο, η πιο σημαντική επιτυχία του Ζερβού ήταν η ανακάλυψη της τηλεϊατρικής. Κατά τη διάρκεια της αυτοεξορίας του, ο Ζερβός αρρώστησε σοβαρά και αυτό το έθεσε σε σκέψη για το πώς θα μπορούσε να διευκολυνθεί η ιατρική περίθαλψη από μεγάλες αποστάσεις. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της “Τηλεξέτασης”, που επιτρέπει στους γιατρούς να εξετάζουν ασθενείς εξ αποστάσεως. Η εφεύρεση αυτή άνοιξε νέους ορίζοντες στην ιατρική και καθιέρωσε τον Ζερβό ως πατέρα της τηλεϊατρικής.

    Ο Ζερβός απεβίωσε το 1966, πλήρης ημερών και αφοσίωσης στην ιατρική. Παρά την τυφλότητά του και τη φτώχεια, εξακολούθησε να αγωνίζεται για τον τόπο του και να συνεισφέρει στην ιατρική επιστήμη. Η προσφορά του αναγνωρίστηκε από τον Βασιλέα Γεώργιο Β΄, την Ακαδημία Αθηνών και την τοπική αυτοδιοίκηση της Καλύμνου. Ανακηρύχθηκε “Αρχηγός του απελευθερωτικού αγώνα της Δωδεκανήσου” και η προσφορά του παραμένει ζωντανή στη μνήμη και στην ιατρική ιστορία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα