7 Ιουλίου 2024

    Σταθερότητα και αυτο-ανακάλυψη: Η σημασία της ψυχοθεραπείας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης

    *Γράφει η Στρατηγούλα Παρασκευοπούλου, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονική συνεργάτις της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (ΕΛ.ΕΤ.ΕΜ)

    Η εμμηνόπαυση αποτελεί μια συνήθη φάση στη ζωή κάθε γυναίκας, η οποία φέρνει μαζί της την ατομικότητα και φέρνει αλλαγές που επηρεάζουν και τον ψυχικό και συναισθηματικό κόσμο της. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η γυναίκα μπορεί να νιώθει ότι χάνει τη νεότητα της, την ελκυστικότητα της και τη θηλυκότητά της, ή ακόμα και να αντιμετωπίζει υπαρξιακές κρίσεις καθηλωμένες στο παρόν και το μέλλον της ζωής της. Ειδικά για τις γυναίκες που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά, η εμμηνόπαυση μπορεί να τους φέρει συνειδητοποίηση ότι η μητρότητα δεν είναι πλέον εφικτή. Ακόμα και για αυτές που έχουν αποκτήσει παιδιά, μπορεί να νιώθουν θλίψη και απώλεια ως το τέλος αυτής της φάσης της ζωής τους – την ικανότητα να υποστηρίξουν και να φέρουν ζωή στον κόσμο. Η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια, προκαλώντας απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας και της θηλυκότητας, και δημιουργώντας πίεση στη σχέση με τον σύντροφο. Επιπλέον, αυτή η φάση μπορεί να βρει τη γυναίκα να αντιμετωπίζει την επιμέλεια των εφήβων παιδιών και των ηλικιωμένων γονέων της, μείωνοντας τον προσωπικό της χρόνο. Μπορεί να νιώθει εσωτερική ανησυχία, ενώ ταυτόχρονα έχει χαμηλή ενέργεια. Επιπλέον, η ανάπτυξη μιας κόρης που ωριμάζει και γίνεται μια όμορφη γυναίκα μπορεί να είναι προκλητική όταν η γυναίκα αντιλαμβάνεται ταυτόχρονα ότι η ελκυστικότητά της μειώνεται.

    Η ψυχοθεραπεία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη και διεκπεραίωση αυτής της διαδικασίας. Όταν μια γυναίκα αντιμετωπίζει συμπτώματα εμμηνόπαυσης, είναι σημαντικό να επισκεφτεί τον γυναικολόγο της και να λάβει αντιμετώπιση τόσο από ιατρική όσο και από συναισθηματικής πλευράς. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η εμμηνόπαυση μπορεί να συνοδεύεται από δυσάρεστα συμπτώματα όπως άγχος, κατάθλιψη, δυσκολίες με τον θυμό, κόπωση, αίσθημα πολύτεκνης και προβλήματα στις σχέσεις. Μπορεί ακόμα να αποτελέσει μια στιγμή όπου προηγούμενα τραύματα ή προβλήματα που προέκυψαν από τα παιδικά χρόνια να έρθουν στο προσκήνιο. Ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει τη γυναίκα να αποκαλύψει και να κατανοήσει πραγματικά τα ζητήματα με τα οποία παλεύει, ώστε να μπορέσει να αναδιαμορφώσει την άποψή της για το τι συμβαίνει στη ζωή της. Αυτό τη βοηθά να έχει περισσότερο χώρο και ανακούφιση από τα ζητήματα αυτά και να βρει διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισής τους. Επιπλέον, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τη γυναίκα να ανακαλύψει και άλλες ενδόμυχες δυνατότητες που μέχρι τώρα δεν γνώριζε ότι διαθέτει, και να βρει υποστήριξη από περισσότερους ανθρώπους γύρω της, ειδικά όταν αισθάνεται κοπιασμένη και αντιμετωπίζει δυσκολίες. Πολλές γυναίκες είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και να περιγράψουν πηγές έντασης και συμπτώματα άγχους, αλλά δυσκολεύονται να αφιερώσουν χρόνο για τον εαυτό τους. Η αναγνώριση ενός προβλήματος είναι το πρώτο βήμα για την εύρεση τρόπων αντιμετώπισης. Αν και πολλοί στρεσογόνοι παράγοντες δεν μπορούν να αλλάξουν, οι δεξιότητες αντιμετώπισης μπορούν να επιτρέψουν στις γυναίκες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ζωής και να δημιουργήσουν μια ανανεωμένη αίσθηση αυτοπεποίθησης, ισορροπίας και αρμονίας. Τέλος, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει μια γυναίκα να έχει μια πιο ευρεία οπτική για τον αντίκτυπο της εμμηνόπαυσης στη ζωή της. Μια γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση βιώνει τεράστιες αλλαγές – σωματικές, συναισθηματικές και πνευματικές. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεται αυτή η απεραντότητα των αλλαγών τόσο από τη γυναίκα όσο και από τους γύρω της. Παρά τα όλα αυτά, εάν είναι σε θέση να αποδεχτεί αυτές τις αλλαγές, μπορεί να αντιμετωπίσει το μέλλον με περισσότερη αποδοχή, ηρεμία και ίσως ακόμα να το δει ως μια μετάβαση σε ένα άλλο κεφάλαιο της ζωής της, ένα κεφάλαιο που ίσως φέρει μεγαλύτερη προσωπική ελευθερία και ανταμοιβές με τον δικό του τρόπο.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα