4 Ιουλίου 2024

    Συμβουλές για την Κατανάλωση Καφέ και την Κατάλληλη Ώρα

    Σήμερα, πολλοί από εμάς ξυπνούν με μια ζεστή κούπα καφέ, κάνοντας το πρωινό μας ξύπνημα ακόμη πιο ευχάριστο. Όμως, παρόλα αυτά τα οφέλη που παρέχει ο καφές για την υγεία μας, πρέπει να γνωρίζουμε πόσος και πότε πρέπει να τον καταναλώνουμε.

    Κατανάλωση καφέ: Πόση ποσότητα να πίνουμε;

    Σύμφωνα με την επίσημη σύσταση της Αμερικάνικης Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δεν πρέπει να πίνουμε περισσότερο από 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Ωστόσο, η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αναλόγως την ανοχή και τα γονίδιά του καθενός. Ορισμένα άτομα μπορούν να καταναλώσουν περισσότερη καφεΐνη χωρίς προβλήματα, ενώ άλλοι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα ακόμη και μετά από μια μικρή δόση. Σε κάθε περίπτωση, η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας.

    Κατάλληλη ώρα για την κατανάλωση καφέ:

    Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα κορτιζόλης, της ουσίας που ελέγχει το στρες στον οργανισμό μας, είναι υψηλότερα το πρωί και μειώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, με δύο μεγάλες πτώσεις περίπου στις 9:30 και 13:00. Έτσι, αν πίνουμε καφέ πολύ πρωί με το ξύπνημα, τα επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω, προκαλώντας περιττά νεύρα.

    Η καλύτερη ώρα για να απολαύσουμε τον πρωινό μας καφέ είναι, λοιπόν, μεταξύ 09:30-11:00 π.μ, όταν τα επίπεδα κορτιζόλης έχουν πέσει και πριν ανέλθουν ξανά. Αυτό επιτρέπει στον καφέ να αξιοποιηθεί στο έπακρο τα οφέλη του για την υγεία μας.

    Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε πότε να πιούμε το τελευταίο φλιτζάνι καφέ μας. Η κατευθυντήρια γραμμή για αυτό είναι περίπου οκτώ ώρες πριν πάμε για ύπνο. Η κατανάλωση καφέ αργά το βράδυ μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, μειώνοντας τον συνολικό χρόνο ξεκούρασης και επηρεάζοντας τη μνήμη και τη μάθηση. Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας, οπότε είναι καλό να απολαμβάνουμε τον καφέ μας χωρίς τέτοιες παρενέργειες.

    Ο καφές είναι ένα πολύ αγαπημένο ποτό που μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις σωστές ποσότητες και τις κατάλληλες ώρες για να τον απολαμβάνουμε. Με τη σωστή κατανάλωση καφέ, μπορούμε να απολαύσουμε όλα τα οφέλη του και να διατηρήσουμε την υγεία μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα