7 Ιουλίου 2024

    Συμφέροντα και οφέλη για τους ασθενείς: Τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ

    Οι απογευματινές χειρουργικές επεμβάσεις είναι πλέον στην τελική ευθεία για να ενεργοποιηθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Αυτή η νέα δυνατότητα αναμένεται να προσφέρει μια επιπλέον επιλογή στους πολίτες με διπλά οφέλη: Μείωση του χρόνου αναμονής για πρωινές χειρουργικές επεμβάσεις στα νοσοκομεία και χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.

    Η συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας σε μια ευρεία σύσκεψη σήμερα αναμένεται να οριστικοποιήσει τις αμοιβές για τις απογευματινές χειρουργικές επεμβάσεις. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται επίσης η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, που θα δώσει το πράσινο φως για την εκκίνηση αυτής της νέας δυνατότητας στα νοσοκομεία.

    Το κόστος για τις απογευματινές χειρουργικές επεμβάσεις θα επιβαρύνει τους πολίτες. Ωστόσο, ο στόχος είναι να τους προσφέρει τη δυνατότητα αυτή με χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με τις ιδιωτικές κλινικές. Οι παράμετροι για την καθορισμό της πληρωμής βρίσκονται υπό συζήτηση, με ένα κοινό κριτήριο τη μείωση των εξόδων για τους ασθενείς, ακόμα και έως και το 1/3 του κόστους σε σχέση με τις ιδιωτικές κλινικές.

    Δύο σενάρια βρίσκονται υπό συζήτηση. Στο πρώτο σενάριο, ο πολίτης θα πληρώνει ένα ποσοστό της συμμετοχής του, περίπου το 30% του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου (ΚΕΝ), το οποίο θα κατανέμεται ως αμοιβή σε χειρουργούς, αναισθησιολόγους και βοηθητικό προσωπικό. Στο δεύτερο σενάριο, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα καλύπτει εξολοκλήρου τα έξοδα των νοσηλειών των απογευματινών χειρουργείων, και οι ασθενείς θα πληρώνουν μόνο την αμοιβή του γιατρού.

    Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων ενδιαφέρει τους πολίτες γιατί τους προσφέρει μια εναλλακτική λύση, καθώς με αυτήν τη νέα δυνατότητα, οι ασθενείς θα μπορούν να περιμένουν λιγότερο για τη χειρουργική επέμβαση τους σε σύγκριση με την πρωινή λίστα. Επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν γιατρό του ΕΣΥ για την επέμβαση τους, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν όσα θα κόστιζε η ιδιωτική επέμβαση. Αυτή η εναλλακτική λύση αποτελεί έναν προσιτό τρόπο για την αντιμετώπιση της υγείας των πολιτών.

    Επιπλέον, η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων προσφέρει οφέλη και για το προσωπικό που συμμετέχει, καθώς εξασφαλίζει νόμιμο εισόδημα. Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, βλέπεται και αυτή ως μία ευκαιρία για την πάταξη του μαύρου χρήματος.

    Συνολικά, η εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ αποτελεί ένα βήμα προόδου για τη βελτίωση της ποιότητας της υγείας των πολιτών. Με τη δυνατότητα αυτή, οι ασθενείς θα έχουν περισσότερες επιλογές και γρηγορότερη πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, χωρίς να αυξάνουν τα έξοδά τους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα