7 Ιουλίου 2024

    Συνάντηση ενημέρωσης και συνεργασίας μεταξύ Προέδρων Ιατρικών Σχολών και Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας

    Σήμερα πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετικά εποικοδομητική τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Προέδρων των Ιατρικών Σχολών της χώρας και της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη. Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση για τη Β’ φάση μεταρρύθμισης του Προσωπικού Ιατρού και η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Ιατρικών Σχολών της Αθήνας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Η κα Αγαπηδάκη παρουσίασε αναλυτικά τους τομείς ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που συνιστούν τον πυρήνα της μεταρρύθμισης.

    Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα που έθιξε η κα Αγαπηδάκη ήταν η αναβάθμιση του μοντέλου της θητείας των νέων ιατρών, η εκπαίδευση όλων των Προσωπικών Ιατρών και η περαιτέρω υποστήριξή τους, η δημιουργία οικονομικών και επιστημονικών κινήτρων για την αύξηση του αριθμού των Γενικών Ιατρών και Παθολόγων, καθώς και η δημιουργία Πανεπιστημιακών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο στόχος είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες και η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων στον τομέα της υγείας.

    Οι Πρόεδροι των Ιατρικών Σχολών εξέφρασαν την ανάγκη υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία αποτελεί την καρδιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Επικροτήθηκαν οι προωθούμενες αλλαγές που γίνονται στον τομέα αυτό και έγινε έμφαση στον κρίσιμο ρόλο των Ιατρικών Σχολών για την απόκτηση των απαραίτητων δεξιοτήτων και γνώσεων από όλους τους επαγγελματίες υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

    Και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν σε στενή συνεργασία, προκειμένου να προχωρήσουν οι αλλαγές που είναι αναγκαίες για την εκπλήρωση της αποστολής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τη βελτίωση των δεικτών υγείας του ελληνικού πληθυσμού. Η συνεργασία αυτή αποτελεί ένδειξη της σοβαρότητας και του δέσμευσης των εμπλεκομένων πλευρών για την προαγωγή του υγειονομικού συστήματος της χώρας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα