7 Ιουλίου 2024

    Συναγερμός από τους φαρμακοποιούς: Η απόφαση του ΕΟΦ ανησυχεί για την ελλείψεις φαρμάκων

    Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στην πρόσφατη απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) με την οποία άρθηκε η απαγόρευση εξαγωγών σε 137 σκευάσματα. Η απόφαση αυτή προκαλεί ανησυχία στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), καθώς τα συγκεκριμένα φάρμακα ανήκουν σε κρίσιμες κατηγορίες όπως αντιπηκτικά, ινσουλίνες, αντιεπιληπτικά, αντιψυχωσικά, καρδιολογικά και αναπνευστικά, καθώς και φάρμακα για την οστεοπόρωση και κολλύρια για το γλαύκωμα. Πολλά από αυτά τα πρωτότυπα φάρμακα έχουν εξαφανιστεί από την αγορά, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να έχουν αναγκαστεί να τα στερηθούν.

    Επίσης, η απόφαση αυτή άρθηκε και για τα παιδικά εμβόλια, τα οποία εδώ και χρόνια βρίσκονται υπό προστασία από τις εξαγωγές. Οι φαρμακοποιοί εκφράζουν την αντίθεσή τους σε αυτήν την απόφαση, καθώς φοβούνται ότι θα επανέλθει η αγωνία και η ανασφάλεια των πολιτών σχετικά με την εξασφάλιση της θεραπευτικής αγωγής τους. Πιστεύουν ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα αυτά τα φάρμακα θα εξαφανιστούν εντελώς από τα φαρμακεία, καθώς αποκτούνταν υπό μερική διάθεση και σε πολύ περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακαποθήκες.

    Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) αναφέρει ότι τα μέλη του θα ενεργοποιήσουν συστήματα παρακολούθησης διαθεσιμότητας φαρμάκων και θα καταγγείλουν την έλλειψή τους, καθώς και τις δυσκολίες στην προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων από τις φαρμακαποθήκες. Ελπίζουν ότι οι αυξημένες ανησυχίες και οι ανησυχίες τους θα διαψευστούν και ότι θα διασφαλιστεί η θεραπεία των ασθενών. Σε διαφορετική περίπτωση, θεωρούν ότι η αποκλειστική ευθύνη θα έχει η κυβέρνηση.

    Πηγή: https://www.newsbeast.gr/health/arthro/6176126/farmakoioi-fovountai-oti-i-apofasi-tou-eof-tha-feri-ellipsi-farmakon
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα