4 Ιουλίου 2024

    Συναγερμός για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς σε παγκόσμιο επίπεδο

    Παρατηρούμε μια ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το προηγούμενο έτος καταγράφηκαν περισσότερα από 306.000 κρούσματα ιλαράς, μια αύξηση που ανέρχεται στο 79% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αν και η επιδημία αυτή είχε ήδη εκδηλωθεί, οι αριθμοί αυτοί ανησυχούν τον ΠΟΥ, καθώς προειδοποιούν για μια πιθανή αύξηση των θανάτων από ιλαρά το 2023.

    Η Νατάσα Κρόουκροφτ, τεχνική σύμβουλος για την ιλαρά και την ερυθρά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επεσήμανε ότι οι προβλέψεις για αύξηση των θανάτων από ιλαρά δεν θα είναι διαθέσιμες πριν από το Νοέμβριο. Ωστόσο, η ανησυχία για την εξέλιξη της επιδημίας είναι αιτιολογημένη και απαιτείται άμεση δράση για την εξάλειψή της.

    Ο ΠΟΥ καλεί τις χώρες μέλη του να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης της ιλαράς, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού του πληθυσμού, της παροχής προληπτικής περίθαλψης και της ενίσχυσης των συστημάτων υγείας. Είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στην πρόληψη, καθώς η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και ακόμα και θάνατο.

    Ορισμένες περιοχές πλήττονται περισσότερο από την επιδημία, όπως η Αφρική και η Ασία, όπου οι συνθήκες υγιεινής και οι υποδομές υγείας είναι ανεπαρκείς. Είναι αναγκαίο να επικεντρωθούν οι προσπάθειες σε αυτές τις περιοχές, προκειμένου να εξαλειφθεί η ιλαρά και να προστατευθεί ο πληθυσμός.

    Συνοψίζοντας, η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς σε παγκόσμιο επίπεδο απαιτεί άμεση δράση και στοχευμένες προσπάθειες για την εξάλειψη της επιδημίας. Ο ΠΟΥ καλεί τα κράτη να επενδύσουν στην πρόληψη, τον εμβολιασμό και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, προκειμένου να προστατευθεί ο πληθυσμός και να περιοριστεί η διάδοση της ιλαράς. Μόνο με συντονισμένες προσπάθειες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτήν την παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα