7 Ιουλίου 2024

    Συρρίκνωση του ψηλότερου βουνού της Γαλλίας

    Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το Mont Blanc, το ψηλότερο βουνό της Γαλλίας, έχει συρρικνωθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Το ύψος της κορυφής του Mont Blanc μετρήθηκε στα 4.805,59 μέτρα, χαμηλότερο κατά 2,22 μέτρα σε σχέση με το 2021. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μείωση αυτή πιθανώς οφείλεται στην έλλειψη βροχής το περασμένο καλοκαίρι.

    Η μέτρηση του βουνού γίνεται κάθε δύο χρόνια για να καταγραφεί ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στις Άλπεις. Ο επικεφαλής της ομάδας μέτρησης, Jean des Garets, ανέφερε ότι η ομάδα έχει αποκτήσει σημαντική γνώση για το Mont Blanc από το 2001 που ξεκίνησαν οι μετρήσεις. Η κορυφή του βουνού συνεχώς αλλάζει σε υψόμετρο και θέση, με μεταβολές έως και πέντε μέτρα, σημείωσε. Συνεπώς, το Mont Blanc μπορεί να είναι αρκετά ψηλότερο σε δύο χρόνια.

    Την περασμένη εβδομάδα, μία ομάδα ατόμων πραγματοποίησε μια μακροχρόνια μέτρηση στο Mont Blanc, χρησιμοποιώντας drones για τον καθορισμό του ύψους της κορυφής. Το ύψος του βουνού καθορίζεται με τη χρήση εξειδικευμένων δεκτών που εκπέμπουν σήματα GPS. Το Mont Blanc θεωρείται “η στέγη της Ευρώπης” και κάθε χρόνο, περίπου 20.000 έως 30.000 άνθρωποι προσπαθούν να το ανέβουν. Προκειμένου να αποφευχθεί η συνωστισμένη προσέλευση, ο αριθμός των ορειβατών περιορίζεται σε 214 την ημέρα στη δημοφιλέστερη διαδρομή.

    Η συρρίκνωση του Mont Blanc δεν είναι μόνο ένα ανησυχητικό φαινόμενο που συμβαίνει στη Γαλλία. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι οι παγετώνες στην Ελβετία υπέστησαν μια σημαντική απώλεια το περασμένο έτος, που αποδίδεται κατηγορηματικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα