7 Ιουλίου 2024

    Τεχνητή νοημοσύνη: Η επανάσταση στον ρόλο του φαρμακοποιού

    Η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης έχει επαναπροσδιορίσει τον ρόλο των φαρμακοποιών και έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο εξυπηρέτησης των ασθενών από τα φαρμακεία. Μέσω της χρήσης συγκεκριμένων εφαρμογών, οι φαρμακοποιοί μπορούν πλέον να επικοινωνούν και να καθοδηγούν τους ασθενείς με ακρίβεια και προσαρμοσμένες συστάσεις για την πρόληψη και συμμόρφωση στη θεραπευτική αγωγή τους, με ελάχιστο κόστος. Επιπλέον, η διαχείριση των αποθεμάτων των φαρμάκων γίνεται πλέον ευκολότερη και αποτελεσματικότερη, καθώς οι φαρμακοποιοί μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τα αποθέματα τους και να παραγγείλουν τα απαραίτητα προϊόντα μέσα σε λιγότερο χρόνο. Αυτές ήταν μερικές από τις παρατηρήσεις του καθηγητή Ανδρέα Συμεωνίδη, από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του PHARMApoint 2023 που διοργανώθηκε από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στην Θεσσαλονίκη στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2023.

    Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει και να βελτιώσει τις λειτουργίες των φαρμακοποιών, κάνοντας την καθημερινή τους ζωή πιο εύκολη, έξυπνη και γρήγορη. Με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, οι φαρμακοποιοί μπορούν να παρέχουν εξατομικευμένες υπηρεσίες και συστάσεις στους πελάτες τους, λαμβάνοντας υπόψη τα συγκεκριμένα φάρμακα που χρειάζονται ή τα παραφάρμακα που επιθυμούν να πάρουν. Παράλληλα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη ακόμα και των μικρότερων φαρμακείων, από την οργάνωση της αποθήκης για να διατηρούν ενημερωμένη γνώση για τις τοποθεσίες των φαρμάκων έως την εφαρμογή αυτοματοποιημένων στρατηγικών τιμολόγησης και τη δημιουργία αποθέματος με βάση την εποχή, τους πελάτες που εξυπηρετούν και τις τρέχουσες τιμές στα φαρμακεία. Ωστόσο, παραμένει αδιαμφισβήτητο ότι ο ρόλος του φαρμακοποιού δεν μπορεί να αντικατασταθεί πλήρως από κανένα σύστημα ή λογισμικό. Η σχέση εμπιστοσύνης που δημιουργείται μεταξύ φαρμακοποιού και πελάτη δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την αλληλεπίδραση ανθρώπου και μηχανής. Η προσήνεια και η ανθρώπινη παρουσία παραμένουν αναντικατάστατες και βασικές για τη φαρμακοποιία.

    Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης, ανέφερε ότι ο σύλλογος είναι προετοιμασμένος να προσφέρει στα μέλη του όλες τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, έτσι ώστε να επωφεληθούν τόσο οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί όσο και οι πελάτες που επισκέπτονται τα φαρμακεία. Η τεχνολογία αυτή παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη της φαρμακοποιίας και για τη βελτίωση της παρεχόμενης φαρμακευτικής φροντίδας. Με την σωστή αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την υγεία των ανθρώπων και να προσφέρουμε ακόμα πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες στους πελάτες μας.

    Ο τομέας της φαρμακοποιίας βρίσκεται ενώπιον επαναστατικών αλλαγών και η τεχνητή νοημοσύνη είναι το εργαλείο που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε προς έναν σύγχρονο και αποτελεσματικότερο τρόπο φαρμακοποιίας. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτήν τη θαυμάσια ευκαιρία που μας παρέχει η τεχνολογία για να εξελιχθούμε και να παρέχουμε ακόμα καλύτερη περίθαλψη στους ασθενείς μας. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ για να μείνει και να βελτιώσει τη φαρμακοποιία, αλλά πάντα ο φαρμακοποιός θα διαδραματίζει καίριο ρόλο στην παροχή φροντίδας και στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πελάτες του. Ας χρησιμοποιήσουμε αυτήν την τεχνολογία με ευαισθησία και σκοπό να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και την υγεία των ανθρώπων.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα